RÅGO matkasser mottar Bygdeutviklingsprisen for Trøndelag

RÅGO leverer trekasser med grønnsaker og lokalmat rett på døren til rundt 1300 familier fra Melhus i sør til Verdal i nord. 

Hanne Askestad Myraune og Gustav Myraune eier og driver RÅGO.

Hanne Askestad Myraune og Gustav Myraune eier og driver RÅGO.

Foto: Øystein Lie

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket

  • Innovasjon Norge deler hvert år ut bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.
  • Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser.
  • Det kåres en vinner i hvert fylke som får 50 000 kroner.
  • De fylkesvise vinnerne deltar så i den nasjonale konkurransen om 250 000 kroner.
  • Den nasjonale prisen vil bli delt ut under Internationale Grüne Woche i Berlin i januar 2019.

I dag mottar Trondheims Kjøkkenhage, bedriften bak RÅGO, bedriftsutviklingsprisen for Trøndelag 2018 og 50 000 kroner i premiepenger.

Lokalmat etter sesong

RÅGO eies og drives av Hanne Askestad Myraune og Gustav Myraune. Matkassene med grønnsaker fra Frosta og lokalmat fra Trøndelag er svært populære. Konseptet er å levere kun lokalmat etter sesong.

- Vi mener det er mer bærekraftig å levere sesongbasert mat. Klart vi gjerne skulle levert tomater hele året, men i vinterhalvåret er det en utfordring å dyrke dem. Når vi følger sesongens variasjoner, smaker det ekstra godt når grønnsaker vi har ventet på, igjen er i sesong, sier daglig leder, Gustav Myraune.

Kortreist kvalitet

RÅGO har et utmerket utgangspunkt for å levere god, lokalprodusert mat. Frosta har et næringsrikt jordsmonn for produksjon av grønnsaker og er kjent som «Trondheims kjøkkenhage». Området har et innovativt landbruk med driftige bønder som dyrker frem et mangfold av grønnsaker. I tillegg til grønnsaker fra den solfylte halvøya, tilbyr de også et rikt utvalg av lokalprodusert mat fra hele Trøndelag.

- Trondheim Kjøkkenhage tenker nytt og utradisjonelt, og de gjør kortreist mat av høy kvalitet lett tilgjengelig for enkeltpersoner, familier og husholdninger som er bevisste på valg av råvarer. Matkasser har riktignok vært på markedet noen år, men ikke med denne type varer, sier jurymedlem Tore Bjørkli, landbruksdirektør hos Fylkesmannen i Trøndelag.

Fra fjøs til pakkesentral

RÅGO holder til på Myraunset gård. Der dyrker de gulrot, potet, asparges, artisjokk, mais, fennikel, bønner og søtpotet til matkassa. Resten av grønnsakene hentes hos rundt 20 produsenter på Frosta. Varene pakkes om til utkjøring i det gamle kufjøset på gården. Her er båsene fra 80-tallet byttet ut med kjølelager og pakkesentral. 

Skaper arbeidsplasser

Bedriften sysselsetter 13 personer fordelt på 8 årsverk. Flere av de ansatte er ungdommer. RÅGO har utviklet et konsept som bidrar til økt merverdi for mange av lokalmatbedriftene i nærområdet. Bedriften har hatt en god vekst og ønsker nå å ekspandere satsingen.

- RÅGO viser at dersom man kombinerer gode ideer med forståelse for kundens behov, og i tillegg er god på samarbeid, oppnår man resultater, sier Vigdis Harsvik, direktør i Innovasjon Norge Trøndelag om suksessformelen bak den friske veksten.

- Det er en trend at flere er opptatt av å spise mer grønt, og det gleder oss at vi når ut til stadig flere familier. Vi startet med 50 kunder i 2014, i dag har vi 1300 aktive kunder. Nå satser vi videre og skal levere matkasser enda lenger nord i fylket - til Steinkjer, sier Gustav.

Juryen har bestått av:

  • Terje Sørvik, leder for Hovedutvalg Næring i Trøndelag Fylkeskommune
  • Tore Bjørkli, landbruksdirektør Fylkesmannen i Trøndelag
  • Vigdis Harsvik, direktør Innovasjon Norge Trøndelag

Pressen ønskes velkommen til å være med på prisutdelingen på Myraunet Gård, 7633 Frosta, torsdag 8. november klokken 12.00.