Hopp til innhold

Leverer til NTNU’s teststed for undervannsdroner

Ocean Lab som sveiser undervannsdroner
Foto fra venstre: Rune Skarpenes, Sales Manager i RadøyGruppen og Mark Bokenfohr, Business Development Manager i Transmark Subsea ved RadøyGruppens anlegg på Radøy på Vestkysten av Norge.

De Bergen-baserte selskapene Transmark Subsea og RadøyGruppen slo seg sammen og vant kontrakten for å bygge rammen til et havbunnslaboratorium for NTNUs OceanLab i Trondheim.

SINTEF og NTNU i Trondheim etablerer fullskala OceanLab-laboratorier i Midt-Norge som skal utvikle autonome fartøy over- og under vann. Transmark Subsea og Radøygruppen har designet og vunnet kontrakten for å bygge rammestrukturen til havbunnslaboratorium’et til OceanLab.

Undervannsdroner på 365 meters dyp

Rammen til havbunnsobservatoriestrukturen vil inneholde et dockinggrensesnitt for små fartøy og vil også kunne bære instrumenter f.eks. for å måle havstrømmene. Et sonar-system, kameraer og lys vil også bli festet til rammen for å ikke bare observere fartøy og omgivelsene, men også for å observere NTNU og Equinors eksisterende dockingstasjon, undervannsroboter og omgivelsene i Trondheimsfjorden. En av disse robotene er Eelume som ble testet i Trondheimsfjorden av NTNU i oktober i år.

Rammen vil bli plassert ved siden av dette testområdet for undervannsdroner på 365 meters vanndyp og er det første teststedet der docking og lading skjer i industriell skala. Dette systemet har et induktivt kraft- og kommunikasjonssystem fra Blue Logic og WiSub.

Kunnskapsdeling mellom bedriftene

Tilleggsrammen for den nye havbunnobservatoriestrukturen levert av Transmark Subsea og RadøyGruppen skal etter planen leveres i januar 2021.

- Vårt forhold til Transmark Subsea og Mark har hittil vært på nikk og håndtrykk nivå. Vi har møttes og diskutert på GCE Ocean Technology sine arrangementer og sett etter en felles plattform å jobbe fra, sier Rune Skarpenes, Sales Manager fra RadøyGruppen.

Foto: Illustrasjon av rammen for Seabed Observatory Structure designet av Transmark Subsea og RadøyGruppen. Illustrasjon © Radøygruppen.

 

– Med dette prosjektet kan bedriftene våre lære å kjenne hverandre bedre. Det er flott å kunne trekke fra vår erfaring og tilby design og engineering samt fabrikasjon og levering, og vi i RadøyGruppen gleder oss til å levere dette utstyret til NTNU. Det viser styrken i regionen vår. Forhåpentligvis kan vi tiltrekke oss flere interessenter i dette prosjektet for å levere et komplett produkt til NTNU fra Vestland, sier Skarpenes.

OceanLab - avhenger av norske utstyrsleverandører

Hensikten med OceanLab er å imøtekomme behovet fra akademia, forskningsorganisasjoner og industrien for å innovere, teste og utvikle autonome hav-fartøyer som egner seg for forskjellige oppdrag under vann og for å overvåke det marine miljøet.

Martin Ludvigsen er professor og leder for Applied Underwater Laboratory (AUR-Lab) ved Institutt for marin teknikk NTNU hvor han underviser i kurset Underwater engineering.

- Infrastrukturen i OceanLab er avhengig av godt samarbeid og kommunikasjon med norske utstyrsutviklere og leverandører, sier Ludvigsen.

- Sammen med bransjen ønsker vi å utvikle en infrastruktur som kan bidra til at teknologien skjerper konkurransefortrinnet vårt. Infrastrukturen vil være tilgjengelig for industrien for å teste innovative løsninger. Det vil også bringe ingeniørvitenskapen fremover både på når det gjelder undervannsoperasjoner og robotikk, men også på marin autonomi generelt. Å tilby kvalifiserte kandidater til operatører og leverandører av havteknologi er et sentralt mål for prosjektet, sier han.

- Arbeidet i OceanLab’en kan variere fra samarbeidsprosjekter innen forskning, innovasjonsprosjekter til verifisering og validering av eksisterende teknologi eller forbedringer av velprøvde løsninger. Infrastrukturen inkluderer havbunnsforbindelsespunkter på 365 meters og 85 meters dybde inkludert kraft og kommunikasjon. Driften kan fjernstyres og støttes av forhåndsinstallerte instrumenter eller fartøy som drives av NTNU. OceanLab drives i samarbeid med NTNU og SINTEF Ocean, avslutter Ludvigsen. 

Forskjellige havbunns- og støtteinstrumenter tilgjengelig fra OceanLab

Foto: ©NTNU OceanLab