Norwegian Innovation Clusters inviterer med denne utlysningen til opptak av klynger innenfor Arena og Arena Pro i en nasjonal konkurranse.
Programmet Norwegian Innovation Clusters eies og drives i felleskap av Innovasjon Norge, Siva og Forskningsrådet. I 2020 gjennomfører programmet en ny utlysning med sikte på opptak av nye klynger som skal få støtte fra programmet. Utlysningen er åpen for forslag innenfor:
Denne utlysningen omfatter ikke delprogrammet for modne klynger. Det tas sikte på en egen utlysning for delprogrammet, når dette er klart.
Norwegian Innovation Clusters skal bidra til verdiskaping i næringslivet i Norge gjennom å utløse, forsterke og gjennomføre samarbeidsbasert utvikling, som ikke hadde funnet sted i samme omfang eller i samme hastighet uten offentlig støtte. Samarbeidsbasert utvikling gir synergier gjennom stordriftsfordeler og komplementaritet.
Klyngeprogrammet støtter samarbeidsbasert utvikling fordi det bidrar til programmets formål som er:
Gjennom finansiering, kompetansebygging og nettverksbygging bidrar klyngeprogrammet til å etablere og utvikle klyngene til å bli gode koblings- og en samhandlingsarena. Arena perioden benyttes til å etablere og iverksette de gode klyngene. Arena Pro perioden skal stimulerer klyngene til videreutvikling av klyngens strategiske betydning utover å være en koblings- og en samhandlingsarena. Klyngens betydning økes gjennom at de i større grad tar ansvar for å mobilisere, koordinere og gjennomføre utviklingsprosjekter knyttet til samarbeidsbaserte fellestiltak (industrielle løft) i klyngen. Et industrielt løft er en større industriell satsning som vil kreve en rekke utviklingsprosjekter for å bli realisert. Målsettingen er å bygge gode miljøer som fortsetter arbeidet med egen driftsfinansiering når Arena Pro perioden er over.
Innovasjon skjer sjeldent i et vakuum og klyngeprogrammet er særlig opptatt av klyngens evne til å identifisere og koble seg opp mot andre nasjonale og internasjonalt ledende miljøer og markeder innenfor sitt felt. Klynger som søker Arena Pro forventes å ha klare målsetninger for sitt internasjonale arbeid og må begrunne arbeidets bidrag til måloppnåelse innenfor klyngens industrielle løft.
Utlysningen er en nasjonal konkurranse med bakgrunn i en begrenset ramme for dette virkemiddelet. Programmet vil velge de søkerne som i størst mulig grad vurderes til å bidra til programmets formål. Klyngenes bidrag til fornyelse og vekst vil alltid være viktige elementer som er vektlagt i kriteriesettet. Det samme er kobling til bærekraft og at klyngen bidrar til utvikling av et innovasjonsøkosystem.
Nytteverdien av samarbeid er grunnleggende for klynge-tankesettet, som betyr at samarbeid mellom flere klynger/innovasjonsmiljø vil bli vurdert som positivt, og vil tillegges ekstra vekt. Dette gjelder særlig klynger som søker opptak til Arena Pro-Nivå. Dette nivået må også kunne vise hvordan klyngens bidrag til eksport og internasjonalisering er, for sine medlemsbedrifter.
Årets utlysning vil også involvere regionalt nivå, for bedre å koordinere regionale prioriteringer med den nasjonale konkurransen, som klyngeprogrammets utlysning er.
Erfaringsmessig er det stor interesse for å bli tatt opp i klyngeprogrammet. Det er ikke ønskelig at søkere legger ned mer arbeid enn nødvendig i søknadsprosessen. Det er derfor laget en «Selvtest på modenhet», hvor søkeren oppfordres til grundig vurdere om de etterspurte elementene er på plass for å kunne nå opp i konkurransen. Klyngeprogrammet vil tilby kompetanse/rådgivning til de initiativene som mener de ikke er modne nok på søknadstidspunktet.
Med dette som bakgrunn vil det kun være en søknad som skal sendes inn til Innovasjon Norge.
I år ber vi om at søkere sender inn:
Søknadene danner grunnlag for endelig vurdering og beslutning. Det blir ikke utlysning på GCE-nivået/Modne klynger-nivået.
Frist for innsending av prosjektsøknader: 25.09.2020 kl. 16:00.
Søknader skal sendes i elektronisk format til: post@innovasjonnorge.no
Informasjonsmøte for potensielle søkere ble avholdt 16. juni 2020 kl. 14:00 - 15:00 på Teams på grunn av korona situasjonen. Det ble gjort et opptak av informasjonsmøtet som du finner her: Opptak av informasjonsmøtet 16.06.2020. Du finner selve powerpoint-presentasjonen fra informasjonsmøtet her: Informasjonsmøte presentasjon.
Regionale klyngerådgivere vil kunne følge opp med individuell rådgivning til søkere. Vi har også opprettet en egen Q&A side, hvor vi publiserer og svarer på alle spørsmålene som kommer inn til nic@innovasjonnorge.no.
I margen til høyre har vi vedlagt nærmere informasjon om utlysningen, samt søknadsmaler og vurderingskriterier.