Bedriftsnettverk - Momenter til en samarbeidsavtale
Denne momentlisten er ikke uttømmende. Det kan tenkes at flere momenter enn de som er nevnt bør tas inn, og det kan tenkes andre løsninger enn de som er skissert. Samarbeidsavtalen må tilpasses i hvert enkelt tilfelle av deltakerne. Deltakerne må selv vurdere om de har behov for juridisk bistand i denne forbindelse. Innovasjon Norge har ikke ansvar for eventuelle feil eller mangler i momentlisten.
Deltakere
Hvilke bedrifter som skal være med i samarbeidet bør tas inn med navn og organisasjonsnummer (heretter benevnt samlet som «deltakerbedriftene»).
Det må tas inn hvilken deltakerbedrift som skal være prosjektansvarlig. Det kan tas inn hvem som skal være prosjektleder.
Samarbeidsområde/prosjekt
Beskrive hva samarbeidet/prosjektet gjelder (heretter benevnt «prosjektet»), og hva som er formålet med dette. Dersom det er behov for å avgrense prosjektet mot deltakerbedriftenes øvrige forretningsområder/virksomheter, bør dette beskrives. Strategi for prosjektet bør tas inn eller legges ved samarbeidsavtalen i eget dokument.
Selskapsform og organisering
Om prosjektet skal legges i et eget selskap eller inn i en av deltakerbedriftenes virksomheter. Hvordan prosjektet skal organiseres bør beskrives nærmere, og her må det tas hensyn til hvilken organisasjonsform som er valgt.
Roller, oppgaver, ansvar og fullmakter for deltakerbedriftene, prosjektansvarlig og prosjektleder bør tas inn eller legges ved samarbeidsavtalen i eget dokument. Det bør avklares hvem som kan inngå kontrakter på vegne av bedriftsnettverket/prosjektet.
Eierskap, rettigheter og plikter
Det bør beskrives hva deltakerbedriftene skal bidra med i prosjektet, for eksempel kompetanse, produkter, metoder, immaterielle rettigheter (IPR), fysisk utstyr og distribusjonsnett. Eierskap og rettigheter til slike bidrag bør reguleres.
Eierskap og bruksrett til IPR og øvrige verdier som utvikles innenfor prosjektet bør tas inn.
Utviklingsoppgaver og framdriftsplaner
Viktige utviklingsoppgaver, faser og milepæler for prosjektet bør tas inn. I tillegg kan det vises til årlige handlingsplaner i egne dokumenter.
Finansiering
Hvordan prosjektet skal finansieres bør tas inn, herunder om deltakerbedriftene skal bidra med egenfinansiering i form av timeinnsats og/eller kapital, lån og/eller tilskudd.
Det bør sørges for at prosjektet har tilstrekkelig likviditet til enhver tid.
Økonomi og regnskap. Inntekts- og kostnadsfordeling
Hvem som skal ha ansvaret for budsjettering, rapportering og regnskapsføring bør tas inn.
Det bør videre tas inn hvordan prosjektets inntekter og utgifter skal fordeles mellom deltakerbedriftene.
Ledelse og informasjon
Det bør fastsettes hvordan prosjektet skal ledes. Det bør etableres en styringsgruppe. Rollefordelingen mellom styringsgruppen og prosjektleder bør beskrives.
Ledelsens arbeidsform, herunder beslutningsregler og hvorvidt fullmakter skal gis.
Informasjon og kommunikasjon mellom ledelsen og deltakerbedriftene. Kommunikasjon utad på vegne av prosjektet.
Konfidensiell informasjon
Det bør tas inn hva som skal være konfidensiell informasjon i tilknytning til prosjektet, og hvilke regler som skal gjelde for behandlingen av slik informasjon. Videre hvorvidt deltakerbedriftene bør undertegne taushetserklæring.
Inntak og uttreden av deltakere
Regler for inntak av nye deltakerbedrifter i prosjektet bør tas inn. Regler for uttreden av deltakerbedrifter fra prosjektet bør tas inn.
Mislighold
Det kan tas inn hva som skal skje ved mislighold av samarbeidsavtalen.
Varighet
Det bør tas inn hvilken tidsperiode samarbeidsavtalen skal gjelde for, og hvilke regler som skal gjelde for eventuelt å kunne forlenge avtalen.
Lovvalg og tvister
Det bør tas inn at samarbeidsavtalen skal reguleres av norsk rett. Det bør tas inn hvordan tvister skal løses, og om de alminnelige domstoler eller voldgift skal benyttes dersom tvistene ikke løses i minnelighet.