Ønsker dere å etablere regionalt samarbeid mellom bedrifter og kunnskapsmiljøer? Vi tilbyr finansiell og faglig støtte til langsiktig utvikling av regionale klynger.
Klyngeprogrammet har som mål å stimulere til økt innovasjon og samarbeid mellom bedrifter, forsknings- og utdanningsmiljøer og offentlige aktører.
Forprosjektet har som mål å legge grunnlag for det videre samarbeidet og avklare avtaler, strategi og målsetning.
Et forprosjekt løper typisk over en periode på mellom seks til tolv måneder. Når det foreligger plan og avtale for klyngen, kan det søkes om midler til gjennomføring av hovedprosjekt på inntil tre år.
Hensikten med et forprosjekt er å få utarbeidet et konkret beslutningsgrunnlag for deltakerbedriftene, slik at de kan fatte en riktig beslutning om et klyngeprogram bør iverksettes eller ikke.
Forprosjektet omfatter utvikling av en felles strategi og forretningsplan for hovedprosjektet, inkludert budsjetter og finansieringsplan med inntil tre års perspektiv, samt samarbeidsmodell og samarbeidsavtale. Forprosjektet skal inneholde aktiviteter som skal underbygge en søknad om hovedprosjekt. Ressursgrunnlag, potensiale for å utvikle en sterk klynge og samarbeidsklima må allerede være til stede.
Det kan søkes om totalt 500 000 kroner til et forprosjekt. Det stilles krav om at søker kan stille med egenkapital til gjennomføringen.
Det kan søkes om hjelp til delfinansiering av kostnader knyttet til felles utviklingsaktiviteter.
Hvis du er interessert, anbefaler vi at du tar kontakt med kunderådgiver i din region for en uformell samtale om prosjektet og søknadsprosessen videre.
Prosjektsøknad skal sendes inn via vår elektroniske søknadsportal. Det er et eget søknadsskjema for klyngeprogram med innebygd veiledning for hvordan du fyller ut søknaden. Vi har løpende mottak av søknader.
Det er viktig at søknaden og prosjektbeskrivelsen adresserer de forhold som utgjør kriteriene for vår vurdering og utvelgelse av prosjekter, se under. Vi har ikke mulighet til å bidra med finansiering til alle forprosjekter som blir fremlagt for oss. Vi er derfor nødt til å prioritere.
Områder som prioriteres er utvikling av nye forretningsområder og markedsmuligheter i Norge og/eller i utlandet. Dette ligger også til grunn for forprosjekter. Forprosjekter som tar utgangspunkt i andre mål og samarbeidsområder, vil ikke bli prioritert.
Kriterier for vurdering og utvelgelse av prosjekter:
De tre kriteriene tillegges lik betydning. Prosjektet må vurderes tilfredsstillende for alle kriteriene.