Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • SUNami Solar – en solskinnshistorie fra Kenya

   Natalie og Mikkel/Thought Leader Global
  Natalie og Mikkel/Thought Leader Global

  Det mangler ikke på solcellepaneler i Kenya – du ser dem så og si over alt. Selv om Kenya anses å ha høy dekningsgrad og et godt utviklet strømnett er det likevel populært å ha solarløsning som primærkilde eller som back up.

  Av: Eli Bleie Munkelien, leder av Innovasjon Norge Øst-Afrika 

  «Selv her kan det gå en måned før en transformator blir reparert, det kommer an på hvor du bor» forteller sjåføren på veg til Mombasa, som er Kenyas nest største by. Samtidig er «utenfor allfarveg» kun 1,5 timers kjøretur fra Mombasa. Her er det ingen planer om å koble innbyggerne til strømnettet, selv om det bor 1-2000 mennesker i og rundt landsbyen. Her er eneste kilde til energi, solar. Dieselgeneratoren står ubrukt eller er gjort om til en sitteplass. De er dyre, støyende og forurensende. Her er det solar som gjelder.

  Med støtte fra Visjon 2030

  Det norske selskapet EYASYS AS fikk i 2018 støtte fra Innovasjon Norge gjennom Norads Visjon 2030-program til utvikling av SUNami Solar. Målet med prosjektet er å utvikle solenergiløsninger i flere afrikanske land og bidra til jobbskaping og entreprenørskap. I Mombasa møtte vi teamet som har levert på dette målet. Bedriften SUNami Solar, som er en afrikansk datterbedrift av EYASYS har nå 18 faste ansatte og 10 på ulike engasjementer. Vi besøkte seks av deres rundt 30 kunder i landsbyene Chakama og Kaebeni.

  De deler sine historier og som vi vet, gir tilgang på fornybar energi forbedret inneklima og helse, reduserer risiko for brann og brannskader og gir mulighet for barna til å lese og gjøre lekser etter mørkets frembrudd. Her på ekvator er det mørkt kl. 18.30 hver dag, året rundt. SUNami Solar hadde ikke bare som mål å bidra til dette, men også å bidra til entreprenørskap og jobbskaping. Hver og en av kundene har skapt inntektsgivende forretninger. Butikker som selger kaldt drikke, salg av vann takket være strøm til vannpumper og vanntanker, kafeer har fått strøm til TV som viser fotballkamper og inviterer til filmkvelder, husbyggere med utleie av hus med solarstrøm og andre tilbyr ladning av mobiltelfoner som egen forretningsvirksomhet.

  Å føde i mørket

  Siste kunde vi besøkte var en helseinstitusjon eid av lokale myndigheter. Populasjonen de dekker er nesten 9000 og i snitt per måned kommer 22 kvinner til klinikken for å føde. Klinikken består av fire mottakelsesrom og et fødeværelse. Helsearbeideren med ansvar for klinikken blir spurt hva han hadde gjort uten SUNami sin solarløsning, – han rister på hodet og sier «Lommelykt antagelig». Her betyr tilgangen på fornybar energi både sikkerhet og mulighet til å redde liv.

   

  Innovasjon Norges team i Øst-Afrika, ledet av Eli Bleie Munkelien, besøker en lokal helseinstitusjon hvor de benytter seg av SUNami Solars løsning. 
  Innovasjon Norges team i Øst-Afrika, ledet av Eli Bleie Munkelien, besøker en lokal helseinstitusjon hvor de benytter seg av SUNami Solars løsning. 

  Mål om skalering

  Hvorfor har kundene valgt SUNami Solar som leverandør, det er jo mange aktører på markedet som selger solcellepaneler? Forretningsmodellen er bygget på kvalitet og god service, koblet med entreprenørskap. Kundene kjøper pakker som inkluderer vannpumpe, kjøleskap, ladestasjon for mobiler og så videre. De kjøper ikke bare fornybar energi, men et levebrød.

  Løsningen er «pay as you go» som innebærer at også SUNami Solar kan tjene penger for å skalere. Ingen betaling, ingen strøm. Koblet med «leie for å eie» - etter tre år er solcellepanelet, lampen, kjøleskapet eller vannpumpen din, til odel og eie. En løsning for «bottom of the pyramid» som har en bærekraftig forretningsmodell.

  Allerede i februar 2020 ble det delt ut diplom til den første kunden som hadde nedbetalt og blitt eier av eget system! SUNami Solar har absolutt planer for skalering. Markedet for denne type løsninger er ikke mettet. Samtidig ser de et klart behov for å nå ut til flere helsestasjoner og skoler. Med god grunn er de stolte av resultatene og alle de positive effektene så langt, men har ambisjoner om videre vekst.