Arges har i mange år vært leverandør av plastslanger til oppdrettsnæringen. Nå har de utviklet et system for resirkulering av eget plastavfall.
Den patenterte plastslangen brukes til å levere fôr ut i merdene der fisken holder til.
– Mye havbruksmateriell sendes ut av landet eller forbrennes, noe havner på fyllinga og noe havner dessverre i sjøen. Vi bestemte oss for å gjøre noe aktivt for å forhindre at det skjer, sier daglig leder Bjørnar Bull.
Da den grønne bølgen for alvor skylte inn over Norge, begynte Arges arbeidet med å utvikle et system for resirkulering av eget plastavfall, som første bedrift i sin bransje. Gjenvinningsprosessen begynner med at slangene hentes hos oppdrettsanleggene når de ikke lenger kan brukes.
– Slangene kjøres gjennom en spesiell fliskuttermaskin før vi legger vi dem i en stor sekk ute hos oppdretterne. Så frakter vi sekkene til fabrikken og mater materiellet inn i en ny maskin som lager små biter av det, før det renses og blir til granulat, forklarer han.
Granulatet er et basisprodukt som kan brukes til å lage helt nye produkter, blant annet til telekommunikasjonsbransjen. Bare fantasien setter grenser for hva plasten kan bli til, ifølge Bull.
Innovasjon Norge har bidratt med 2,5 millioner kroner fra Miljøteknologiordningen, i tillegg til kurs og rådgivning. Seniorrådgiver i Innovasjon Norge, Steven Åsheim, er ikke overrasket over de gode tilbakemeldingene.
– Arges er en innovativ bedrift som har skapt både lokal og regional verdiskaping, og derfor har det også vært en bedrift vi har prioritert med våre ordninger i flere faser, sier han.
For Arges har Innovasjon Norges støtte vært avgjørende.
– De har vært en viktig rådgiver, samtalepartner og initiativtaker for oss, og den rollen er vel så viktig som den finansielle. De får rett og slett ting til å skje, og vi har veldig god erfaring med dem, understreker Bull.
Selskapet er stolt av å gå i bresjen for miljøvennlige løsninger på sitt område, og de har utelukkende fått positive reaksjoner fra markedet.
– Dette er sirkulærøkonomi i praksis. Vi forhindrer at plast havner i sjøen, vi senker transportutslippene ved å gjenvinne lokalt og gjør oss selv attraktive for kundene våre, som stadig må levere på strengere miljøkrav.