• EN
 • Logg inn
 • Ny gjenvinningsløsning for oppdrettsnæringen

  – Alle må ta sin del av ansvaret i møte med klima- og miljøutfordringene. For oss betyr det å forhindre at plasten vi produserer kommer på avveie, samt legge til rette for en sirkulær økonomi, sier daglig leder i Arges Bjørnar Bull. Merethe Reginiussen/Kreativ Industri
  – Alle må ta sin del av ansvaret i møte med klima- og miljøutfordringene. For oss betyr det å forhindre at plasten vi produserer kommer på avveie, samt legge til rette for en sirkulær økonomi, sier daglig leder i Arges Bjørnar Bull.Merethe Reginiussen/Kreativ Industri

  Arges har i mange år vært leverandør av plastslanger til oppdrettsnæringen. Nå har de utviklet et system for resirkulering av eget plastavfall.

   

  Den patenterte plastslangen brukes til å levere fôr ut i merdene der fisken holder til.

  – Mye havbruksmateriell sendes ut av landet eller forbrennes, noe havner på fyllinga og noe havner dessverre i sjøen. Vi bestemte oss for å gjøre noe aktivt for å forhindre at det skjer, sier daglig leder Bjørnar Bull.

  Plastavfall får nytt liv

  Da den grønne bølgen for alvor skylte inn over Norge, begynte Arges arbeidet med å utvikle et system for resirkulering av eget plastavfall, som første bedrift i sin bransje. Gjenvinningsprosessen begynner med at slangene hentes hos oppdrettsanleggene når de ikke lenger kan brukes.

  – Slangene kjøres gjennom en spesiell fliskuttermaskin før vi legger vi dem i en stor sekk ute hos oppdretterne. Så frakter vi sekkene til fabrikken og mater materiellet inn i en ny maskin som lager små biter av det, før det renses og blir til granulat, forklarer han.

  Granulatet er et basisprodukt som kan brukes til å lage helt nye produkter, blant annet til telekommunikasjonsbransjen. Bare fantasien setter grenser for hva plasten kan bli til, ifølge Bull.

  Lokal og regional verdiskaping

  Innovasjon Norge har bidratt med 2,5 millioner kroner fra Miljøteknologiordningen, i tillegg til kurs og rådgivning. Seniorrådgiver i Innovasjon Norge, Steven Åsheim, er ikke overrasket over de gode tilbakemeldingene.

  – Arges er en innovativ bedrift som har skapt både lokal og regional verdiskaping, og derfor har det også vært en bedrift vi har prioritert med våre ordninger i flere faser, sier han.

  For Arges har Innovasjon Norges støtte vært avgjørende.

  – De har vært en viktig rådgiver, samtalepartner og initiativtaker for oss, og den rollen er vel så viktig som den finansielle. De får rett og slett ting til å skje, og vi har veldig god erfaring med dem, understreker Bull.

  Sirkulærøkonomi i praksis

  Selskapet er stolt av å gå i bresjen for miljøvennlige løsninger på sitt område, og de har utelukkende fått positive reaksjoner fra markedet.

  – Dette er sirkulærøkonomi i praksis. Vi forhindrer at plast havner i sjøen, vi senker transportutslippene ved å gjenvinne lokalt og gjør oss selv attraktive for kundene våre, som stadig må levere på strengere miljøkrav.