• EN
 • Logg inn
 • Senker energiforbruket ved hjelp av «kunnskapens brønn»

  Øyvind Ludvigsen, gründer og daglig leder i Cebyc AS. Cebyc
  Øyvind Ludvigsen, gründer og daglig leder i Cebyc AS.Cebyc

  Norske Cebyc har utviklet et nytt system som bruker kunstig intelligens til å kartlegge bygningers energiforbruk – i sanntid.

  Cebyc er Europas ledende leverandør av nettbaserte systemer innen oppfølging av energi og miljø. Nå skal de sikre seg nye markedsandeler med et helt nytt system som har fått navnet Mime, oppkalt etter jotnen som voktet kunnskapens brønn i norrøn mytologi.

  Den menneskelige faktoren

  Selv helt nye bygninger med moderne energibesparingsløsninger klarer ikke å ta høyde for den menneskelige faktoren, noe som ofte fører til et høyere forbruk enn det som er planlagt.

  Ved å kartlegge alle sider ved et byggs forbruk og drift, skal Cebyc hjelpe driftspersonell med å sikre optimale forhold for energibruk. Informasjonen leveres direkte på mobilen til dem som har ansvaret. På kundelisten står blant annet de fleste kjøpesenter i Norge, samt en rekke sykehus, kommuner, nasjonale og internasjonale industriselskaper og eiendomsselskaper.

  – Vi kartlegger hele selskapets fotavtrykk, fra innkjøp og energiforbruk, til energiproduksjon, tjenestereiser, vannforbruk og avfallshåndtering. Software-systemet jobber kontinuerlig, slik at feilrettinger eller forbedringer kan gjøres straks, forklarer Øyvind Ludvigsen, gründer og daglig leder i Cebyc AS.

  Trondheims-bedriften har i dag ni ansatte i Norge, samt et datterselskap i Düsseldorf i Tyskland.

  Viktig samarbeidspartner

  Cebyc har samarbeidet med Innovasjon Norge i en årrekke og har mottatt tilskudd, lån, rådgivning og annen hjelp, blant annet i arbeidet med å få innpass på det tyske markedet. Til Mime-prosjektet har de mottatt 1.745.000 kroner fra Miljøteknologiordningen.

  – Vi har hatt et langt og godt samarbeid med Innovasjon Norge, og vi hadde aldri kommet så langt uten dem. De sitter på mye god kompetanse, også i andre markeder enn Norge, sier Ludvigsen.

  Bruker mindre, sparer mer

  Når informasjonen leveres i sanntid, anslår Ludvigsen at byggene vil bruke opptil 15 prosent mindre energi. I tillegg vil selskapene som benytter seg av systemet spare store summer på å optimalisere energibruken, samtidig som de vil trenger færre menneskelige ressurser.

  – Forholdet mellom kost og nytte vil være mye bedre sammenlignet med et passivt energioppfølgingssystem, som for eksempel bare består av rapporter eller alarmer. Å levere live data, minutt for minutt, vil spare tid og penger for bedriftene, sier Ludvigsen.

  Strengere miljøkrav

  Datterselskapet i Tyskland har også gjort det mulig for bedriften å være markedsledende innen en rekke energi- og miljøsertifiseringer. Det kommer godt med i en tid der myndighetene stadig stiller strengere krav til hva norske selskaper må rapportere på for å få lov til å «drive butikk».

  – Tyske bedrifter er ledende i Europa innen sertifiseringer etter ISO-standarder, miljø og forbruk. Det har gitt oss mulighet til å ta med oss det beste bransjen har å by på hjem til Norge.