• EN
 • Logg inn
 • Norsk robot lader elbilen smartere

  Laderoboten har innebygd 4G-internett, slik at den kan styres ved hjelp av en app.  Easee
  Laderoboten har innebygd 4G-internett, slik at den kan styres ved hjelp av en app. Easee

  Ved hjelp av laderoboten til Easee kan alle typer elbiler lades fortere og enklere enn før.

  Stavanger-bedriften Easee ville lage en laderobot for elbiler som var smartere, enklere og mer universelt tilgjengelig enn noen andre løsninger på markedet. Ved oppstart i januar 2018 bidro Innovasjon Norge med 1,5 millioner i lån og mentorstøtte. Siden har det ikke vært et rolig øyeblikk, og Easee produserer for tiden om lag 100 roboter om dagen i Norautrons lokaler i Horten.

  Enklere for brukeren

  Markedet for ladeløsninger er komplisert med mange alternativer å velge mellom, og få universelle løsninger som passer på tvers av modeller. Montering av ladestasjonene er tungvint og krevende, og de er ofte bare tilrettelagt for lading av én bil om gangen.

  – Man skulle kanskje tro at en lader bare er en lader, men det er overraskende komplisert. Derfor har vi laget et produkt hvor du egentlig bare trenger å velge farge. Alt det andre har vi tatt hensyn til i løsningen vår, forteller Jonas Helmikstøl, daglig leder i Easee.

  Laderoboten er hele 70 prosent mindre enn konkurrentenes varianter og den har innebygd 4G-internett, slik at den kan styres ved hjelp av en app. Gjennom et samarbeid med strømselskapet Tibber kan man styre ladingen ut fra strømprisene, noe som kan redusere kostnadene med 20 prosent. I tillegg kan du lade opptil 20 biler på samme sikring og klare deg med ti prosent av kapasiteten sammenlignet med de tradisjonelle løsningene på markedet.

  Fremtidsrettet teknologi

  Innovasjon Norge gikk tidlig inn med støtte til Easee, fordi de hadde tro på bedriftens potensial.

  – Mange bygger løsninger som kun skal levere på ett problem, og er lite fremtidsrettet når det gjelder hva annet den kan brukes til. Easee har tenkt mye større enn bare lading, sier seniorrådgiver i Innovasjon Norge, Rune Nærland.

  I fremtiden er teknologien tenkt brukt i til blant annet smarte bygninger og til energieffektivisering. Den vil også bli en del av det moderne strømnettet, hvor den skal tilrettelegge for å utnytte mye mer av den tilgjengelige kapasiteten enn det som blir gjort i dag.

  Fra Norge til verden

  Fra tre ansatte ved oppstart jobber nå ni stykker i selskapet, hvorav en sitter i Storbritannia. Produktet leveres til Sverige, Island og Sveits, i tillegg til Norge, og snart skal de ekspandere til en rekke andre europeiske land. Innen 2020 er målet å ha laget minst 50 000 enheter.

  Hele ladeboksen produseres i Norge, noe som har vært viktig for Easee.

  – Nærheten til markedet gjør at vi kan ha et større fokus på kvalitet. Elbil er stort i Norge, og vi ser at det å kunne gjøre endringer raskt er utrolig viktig, forteller Helmikstøl.

   

   

  Easee
  Stavanger

  Kontorer som har bidratt