• EN
 • Logg inn
 • Ny seismikkteknologi effektiviserer oljenæringen

  Nodene til Magseis Fairfield plasseres på havbunnen, hvor de lager bilder av de underjordiske reservoarene ved å registrere ekkoer fra jordskorpa. Magseis Fairfield
  Nodene til Magseis Fairfield plasseres på havbunnen, hvor de lager bilder av de underjordiske reservoarene ved å registrere ekkoer fra jordskorpa.Magseis Fairfield

  Ved hjelp av innovativ teknologi for havbunnseismikk, kan olje- og gassindustrien ta bedre og rimeligere bilder av underjordiske oljereservoarer.

  – Vi hadde en visjon om å bli verdensledende på havbunnsseismikk. Det krevde at vi måtte tenke stort, vite hva vi drev med og ha litt flaks, men nå er vi der, sier Ivar Gimse, som grunnla selskapet Magseis Fairfield sammen med Jan B. Gateman.

  Løsningen er å bygge sensorer, også kalt noder, som legges utover havbunnen. Ved hjelp av en seismisk kilde i form av en luftkanon, kan nodene registrere ekkoene fra de forskjellige lagene i havbunnen. Basert på ekkoene som registreres lager de bilder av hvordan det ser ut nedover i grunnen. Den nye sensorteknologien gir mye bedre bilder enn tidligere løsninger.

  Gjorde teknologien lønnsom

  Både Gimse og partneren har lang fartstid i industrien og så et enormt potensial i å forbedre teknologien, slik at den ble lønnsom for oljeselskapene.

  – Da vi startet selskapet mente vi at det var mulig å lage miniatyrer av nodene, slik at store mengder av dem kunne håndteres og legges effektivt på havbunnen med én båt. Dette ville få ned kostnadene for innsamling av viktig seismisk data, forteller Gimse.

  Ved å legge nodene, som er selvstyrte, på havbunnen, får man bedre bilder av reservoarene. Magseis Fairfield har i tillegg automatisert håndteringsprosessen ved hjelp av industrielle roboter. Med et høyt antall noder på havbunnen kan oljeselskapene optimere prosessen med å lete og bore, og få større utnyttelse av feltene.

  Verdensledende på havseismikk

  Seniorrådgiver i Innovasjon Norge, Eirik Henriksen, mener denne seismikkteknologien har stort verdiskapingspotensial i Norge.

  – I Magseis bruker de norsk spisskompetanse inn mot et stort internasjonalt marked, samtidig som de legger til rette for økt utvinningsgrad ved oljefeltene. På sikt vil det kunne øke inntektene, ikke bare for dem selv, men også for Norge som nasjon. Dette, kombinert med en ambisjon om å bygge en seismikkoperatør i Norge, var klare grunner til hvorfor Innovasjon Norge ville investere i selskapet, forklarer han.

  Gimse forteller at de fremdeles har god kontakt med Innovasjon Norge.

  – Vi har fortsatt mye kontakt med Innovasjon Norge ute i verden. De har vært en viktig rådgiver for oss når det gjelder hvilke miljøer det går an å trekke på internasjonalt, utdyper han.

  Framtidsambisjonene for Magseis Fairfield er tydelige:

  – Målet nå er å sementere vår posisjon, og øke aktiviteten globalt.