• EN
 • Logg inn
 • Gamle oppskrifter gir ny næringsvei

  Flortynt og knasende flatbrød som omfavnes av matglade landet over. Siri Rolness
  Flortynt og knasende flatbrød som omfavnes av matglade landet over.Siri Rolness

  Flatbrødet og lefsa fra Mosbøen gård er prisbelønt og ettertrakta. Med rådgivning og finansiering fra Innovasjon Norge får de hjelp til å vokse.

  Et mateventyr begynte i bygda Øksendal da Åse Torvik fant gamle oppskrifter på slektsgården til ektemannen Anders Øverås. De eldgamle oppskriftene på flatbrød og lefse ble svært godt mottatt og la grunnlaget for en smakssuksess.

  Selges over hele Sør-Norge

  Produktene fra Mosbøen selges i dagligvarebutikker, spesialbutikker, på messer og matfestivaler fra Trøndelag til Oslo. Etterspørselen er stor, og det er en utfordring å produsere nok. Med to fast ansatte i bedriften som står for både produksjon og salg blir det travle dager. Bedriften søker nå etter flere ansatte, men i en kommune uten arbeidsledighet er det krevende å få tak i arbeidskraft.

  - Vi har et mål om å vokse. Støtten fra Innovasjon Norge har hjulpet oss dit vi er i dag og lagt grunnlaget for å vokse videre. Mentoren har vært spesielt viktig for oss, og ikke minst designprosessen hvor vi utviklet en merkevarestrategi, sier hun.

  Stolthet og prisdryss

  - Det er viktig at produksjonen skjer på tradisjonelt vis. Det må være ekte håndverk, og vi skal kjenne at vi er stolte av produktene våre, sier Åse, og legger til at de fører videre tradisjonen fra bakstekjerringene som dro fra gård til gård og bakte før i tiden.

  Ekteparet på Mosbøen har sanket flere priser for bakverkene sine. Tynnlefsa ble kåret til Årets lefse 2019 ved Norges første lefsefestival, og juryen beskrev lefsa som perfekt.

  Tidligere har flatbrød med ramsløk vunnet prisen for beste produkt på Trøndersk matfestival, og bedriften ble Årets gründer i Sunndal kommune i 2017.