• EN
 • Logg inn
 • Effektivt befolkningsvarslingssystem for Europa

  Panedas tekniske sjef, Oddvar Flølo, og administrerende direktør, Geir Gjørsvik, har stor tro på teknologien bak befolkningsvarslingssystemet og følger spent med på testingen. Marianne S. Rotihaug/Fjordenes Tidende
  Panedas tekniske sjef, Oddvar Flølo, og administrerende direktør, Geir Gjørsvik, har stor tro på teknologien bak befolkningsvarslingssystemet og følger spent med på testingen.Marianne S. Rotihaug/Fjordenes Tidende

  Teknologi fra norske Paneda gjør det mulig å sende nødmeldinger via DAB-nettet for å varsle folk på sekunder over hele landet og evakuere store folkemasser ved kritiske hendelser.

  Paneda har utviklet et unikt system for befolkningsvarsling via det eksisterende DAB-nettet i Norge. Det pågår testing av systemet i turistbygda Flåm innerst i Sognefjorden. Teknologien kan også bli brukt over hele landet, også internasjonalt. Potensialet er veldig stort.

  Innovasjonskontrakt sikra gjennombrudd

  Den lille bedriften ville hatt problemer med å vinne fram i et konkurranseutsatt marked helt alene. Løsningen ble å samarbeide med Statens vegvesen, Nrk, Aurland kommune, Fylkesmannen i Sogn og Fjordane (Vestland), DSB, Norkring og Vestlandsforskning. Samspillet har sikret bedriften en innovasjonskontrakt fra Innovasjon Norge, som har bidratt med 3,6 millioner kroner til pilotprosjektet som pågår.

  - Paneda ble etablert i 2001 med én ansatt. Opp gjennom årene har selskapet utviklet seg til å bli en nasjonal og internasjonal aktør med flere banebrytende teknologier innen kringkasting. Uten veldig god støtte fra Innovasjon Norge og finansiering fra den lokale banken, hadde selskapet aldri vært der vi er i dag, sier administrerende direktør Geir Gjørsvik i Paneda gruppen (Local Digital holding AS, Paneda AS, Paneda DAB AS og Paneda Tech AB).

  DAB-nettet til befolkningsvarling

  I 2007 signerte Paneda en stor kontrakt vedrørende utbygging av det digitale TV-nettet i Norge, der selskapet eier og drifter 166 TV-sendere over hele landet. I 2013 vant Paneda DAB første anbud på DAB-oppgradering av kringkastingsanlegg i sju tuneller på Østlandet. Kontrakten var den første i Europa, og Selje-bedriften vant foran tre andre med utenlandske teknologi. I dag har Paneda installert egen DAB-teknologi i over 200 tunneler i Norge.

  Videre har bedriften utviklet DAB-kringkastingssentraler for kringkastere. Disse sentralene er installert i snart 20 land i Europa og Asia. Det er denne teknologien som gjør det mulig å bruke det nye DAB-nettet til befolkningsvarling for hele landet. Dette er en betydelig merverdi for etablering av DAB-nettet. Innovasjon Norge har vært med å finansiere utviklingen av alle disse teknologiene.

  Stort internasjonalt marked

  Behovet for Paneda sin teknologi er stort i resten av Europa og Asia. Målet er å bli det foretrukne befolkningsvarslingssystemet for hele Europa.

  - I sommer vil vi ha er komplett befolkningsvarslingssystem installert i Flåm. Dette blir et utstillingsvindu for oss, og vi vil invitere potensielle kunder fra inn- og utland for å vise systemet «live». Systemet kan varsle folk via informasjonsskjermer på hoteller, togstasjoner, flyplasser og lignende, eller via høgtalere, lystavler og sirener eller at fysiske sperringer blir aktivert. Alt dette uten å være avhengig av kabling, mobilnett eller internett. Vi har stor tro på dette og er spente på den videre utviklingen, Gjørsvik.