• EN
 • Logg inn
 • Kan hindre enorme CO2-utslipp

   Romy Clima
  Romy Clima

  Stjørdal-bedriften Romy Clima har utviklet ventilasjonsanlegget ClimaSmart. Anlegget kan kutte energiforbruket på byggeplasser med 80 prosent.

  Byggebransjen bruker hovedsakelig ventilasjonssystemer og panelovner i brakkene i dag. Dette er en løsning som bruker mye energi, og har en eksteriørdel som må demonteres når brakkene flyttes. Med ventilasjonsanlegget til Romy Climas kan energiforbruket på byggeplasser reduseres med hele 80 prosent.

  Kan spare samfunnet for 19 000 tonn CO2

  I dag er det rundt 40 000 brakker i Norge og 80 000 i Norden. Dersom ClimaSmart tas i bruk i 30 prosent av brakkene i Norge, vil det spare samfunnet for nærmere 19 000 tonn CO2.

  – ClimaSmart er et ventilasjonsanlegg med innebygd varmepumpe for ventilering, oppvarming og kjøling, forklarer Roar Myhre, daglig leder i Romy Clima, og fortsetter å forklare:

  – Innovasjonen ligger i at varmepumpeteknologien er integrert i ventilasjonsaggregatet. Alt er samlet i én enhet som monteres inne i modulen. Dette gjør at du slipper å montere et større inntak på utsiden av brakkene, og brakkene kan flyttes uten mye demontering - «Easy to use, easy to strip down».

  Fra svette anleggsbrakker til gründerliv

  Myhre, som er gründeren bak anlegget, har selv vært i bransjen lenge. Siden 1985 har han jobbet med ventilasjon og varmepumpeteknologi, og tilbrakt mange timer i svette, varme anleggsbrakker. Det var der ideen om ClimaSmart ble til.

  Foreløpig er de kun to ansatte, men etter å ha flyttet bedriften fra Trondheim til Stjørdal i begynnelsen av 2019, er planen å ansette flere produksjonsmedarbeidere.

  Aktuell i flere bransjer

  Nå gjelder det å nå ut til markedene med produktet. Myhre er optimistisk til at den «grønne» løsningen vil vekke interesse i byggebransjen, også langt utenfor Norges grenser.

  Fordi ClimaSmart ikke krever montering på utsiden av bygget, er den velegnet til bruk i verneverdige bygg, bygårder og rekkehus. I nye hus med dagens isolering og lave energiforbruk kan ClimaSmart være nok oppvarming. I tillegg har den kjølefunksjon for varme dager.

  – Markedspotensialet for ClimaSmart er i utgangspunktet ubegrenset, men vi vil lansere den i Norden først, forteller Myhre og legger til at det i Norge bygges omtrent 32 000 nye boliger og leiligheter årlig.

  Romy Clima har hele veien fått støtte fra Innovasjon Norge med lån, etableringstilskudd, mentorstøtte og utviklingstilskudd innenfor miljøteknologi.

  – Tilskuddene og lånet fra Innovasjon Norge har vært helt avgjørende for oss. Vi hadde aldri vært der vi er i dag uten den hjelpen og støtten, konstanterer Myhre.