• EN
 • Logg inn
 • Utradisjonelle reinkjøtt-retter

  Ekteparet Nina og Per Ole Oskal driver familebedriften Saltfjellrein. Erik Fastvold
  Ekteparet Nina og Per Ole Oskal driver familebedriften Saltfjellrein.Erik Fastvold

  Saltfjellrein tilbyr et bredt spekter av mat og opplevelser med utgangspunkt i sin samiske bakgrunn. Det har blant annet gitt dem bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Nordland.

  Familebedriften Saltfjellrein, tidligere Saltfjell reinprodukter, ble etablert i Saltdal i 2009, og drives av ekteparet Nina og Per Ole Oskal. Den veletablerte bedriften tilbyr et bredt spekter av produkter og tjenester basert på reindrift. I tillegg til tradisjonelle reinkjøttprodukter, produserer de også mer utradisjonelle retter som en kebabvariant med reinkjøtt og en indisk rett med reinskav.

  Bedriften har i tillegg til mat også satset på opplevesesturisme, hvor både lokale og internasjonale gjester kan få innblikk i samiske tradisjoner og verdier gjennom sang, joik, mat og opplevelser. Ekteparet tar også imot barnehager, blant annet under reinslaktinga.

  Dyrevelferd og bærekraft

  Ekteparet Oskal bruker kun egne dyr i matproduksjonen, og har fokus på dyrevelferd og bærekraft. De arbeider for å ta vare på de samiske mattradisjonene og er opptatt av å sikre høy kvalitet på produktene. Dette gjøres i deres EFTA-godkjente produksjonsanlegg.

  - Vi søkte midler hos Innovasjon Norge til opprettelse av eget produksjons- og nedskjæringsanlegg, der vi kunne videreforedle reinkjøttet til produkter som reinskav, fileter, tørket kjøtt, pinnekjøtt av rein, gravet reinkjøtt og saltfjellsteika. Det måtte store investeringer til, og tilskuddet gjennom utviklingsprogrammet for reindriftsbasert vekst og verdiskaping hjalp oss veldig. Nå leverer vi til hotell-, restaurant- og cateringbransjen, dagligvarebutikker og direkte til kunder over hele landet, forteller Per Ole Oskal.

  Den populære saltfjellsteika gjorde at ekteparet ble fylkesvinner i «Jakten på smaken av Norge» av Det Norske Måltid i 2010. I 2018 mottok de Bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Nordland fra Innovasjon Norge.

  Formidler samisk kultur

  Saltfjellrein har deltatt på flere matmesser både lokalt, nasjonalt og internasjonalt, deriblant Arktisk Meny, Tråante og Grüne Woche. Gjennom disse møteplassene har bedriften fått et godt nettverk og nye samarbeidsarenaer for produktene sine.

  - Saltfjellrein har over flere år utviklet en unik bedrift med utgangspunkt i sitt samiske opphav og i samspill med bedriftens kunder. De er fremtidsrettet og nyskapende i sitt arbeid, og setter preg på mat og opplevelsesnæringen i Nordland og Norge. De er en god formidler av samiske tradisjoner og verdier, roser Monica Ahyee, direktør ved Innovasjon Norge Nordland.