• EN
 • Logg inn
 • Jordbærsuksess ved Mjøsa

   Fredrik Gardshol
  Fredrik Gardshol

  Anette Løvlien Vold og Børe Vold mottok "Bedriftsutviklingsprisen i landbruket" i Hedmark 2018. Ekteparet vant prisen for sin satsing på jordbær på gården Søndre Elton i Stange.

  Ekteparet Vold Løvlien har drevet gården Søndre Elton, som ligger langs Mjøsa, siden 2012. Siden starten har de ønsket å benytte alle ressursene på gården og tilby flere produkter. I tillegg til jordbær dyrker ekteparet også korn, grønnsaker og andre bærsorter som bringebær, rips og rabarbra.

  - Anette og Børe på Søndre Elton har med hardt arbeid vist at det kan skapes arbeidsplasser på et relativt begrenset areal ved å utnytte alle muligheter, samtidig som de har ivaretatt både økonomisk og sosial bærekraft. Det selges varer fra egen gård i tillegg til gårder i nærheten, forteller direktør i Innovasjon Norge Innlandet, Christian Hedløv Engh.

  - Vi er svært overrasket og glad for å vinne prisen. Innovasjon Norge har vært en svært viktig ressurs og støttespiller for oss i satsningen på å videreutvikle gården, sier Børe Vold.

  Over 20 000 besøkende

  Gården er mest kjent for sine solmodne jordbær som kan kjøpes fra «Jordbærbua» på gården. Her blir det også servert jordbærsøll, kaffe, te, saft og vafler med hjemmelaget jordbærsyltetøy. I sommersesongen besøkte over 20 000 gjester gårdstunet.

  - Kafédriften gir en flott naturopplevelse for besøkende, samtidig som det gir muligheter for ytterligere verdiskaping. Denne driften styrker reiselivsproduktet i Stange vestbygd, som i økende grad satser på helhetlige opplevelser. Etablering av et større forsamlingslokale på gården er et ledd i denne satsningen, sier Hedløv Engh.

  Ekteparet har revet den gamle låven og satt opp en ny driftsbygning med et selskapslokale godkjent for 200 personer. Bygningen har et stort kjøkken som benyttes til leieproduksjon, kjølerom, fryserom og lager. Den nye låven har blitt et flerbrukshus, som også har oppholdsrom, kjøkken og sanitæranlegg for de polske jordbærplukkerne som bor på gården i sesongen.

  I sesongen står 75 navn på gårdens lønningsliste. Ekteparet er kjent for å ta godt vare på arbeidskraften, som er en del av bærsalg-suksessen.

  Solid og lønnsom virksomhet

  - Uten penger og kurs fra Innovasjon Norge, hadde nok ikke disse, til tider "halsbrekkende" prosjektene, kommet i havn på den måten de har.
  Og i hvert fall ikke på de årene vi har drevet. Vi har nå muligheter for å være på gården på heltid begge to, sier Anette Løvlien Vold.

  I juryens begrunnelse heter det at selv med begrensede arealer har vinneren opparbeidet en solid og lønnsom virksomhet som sysselsetter mellom ni og ti årsverk. I jordbærsesongen sysselsettes mange sesongarbeidere i tillegg til flere av bygdas ungdommer. Jordbærproduksjonen i dette området har i flere år vært i tilbakegang, men den sterke etterspørselen etter kjøp direkte fra gården, viser at man har truffet i markedet.

  Kontorer som har bidratt