• EN
 • Logg inn
 • Innovativ temperaturovervåking

   Tag Sensors
  Tag Sensors

  Tag Sensors utvikler sensorer for å overvåke temperaturen til mat og medisiner. Målet er best mulig holdbarhet og langt mindre svinn.

  Nordlandsbedriften er alene i verden om å utvikle en kostnadseffektiv temperaturlogger-etikett med høyt automatiseringspotensial, som sammen med en skyløsning gir kundene full oversikt over temperaturer under transportering.

  Temperaturkontroll under frakt

  - Sjømat og temperatur hører sammen. Tag Sensors kontrollerer for eksempel temperatur ved eksport av laks fra Norge til Asia, sier administrerende direktør, eier og gründer, Knut Nygård.

  Teknologien kan få stor innvirkning på den globale mat- og medisinindustrien. I næringsmiddelindustrien er det anslått at det kastes mat for 813 milliarder dollar per år! En av årsakene er for dårlig overvåkning av matens temperatur, som er viktig for best mulig holdbarhet.

  Legemiddelindustrien taper rundt 15,2 milliarder dollar per år på grunn av temperaturvariasjon i frakt og levering. Tag Sensors sin løsning på dette er en RFID-antenne og en temperatursensor som kobles opp mot en nyutviklet skylagring. Ved hjelp av dette kan man overvåke temperaturen både på mat og medisiner under transport.

  13,5 millioner kroner fra Horisont 2020

  – Vi har fått veldig mye god hjelp og støtte fra Innovasjon Norge, i tillegg til at investorene har kommet med kapital, sier Nygård.

  I 2018 fikk bedriften 13,5 millioner norske kroner i støtte gjennom Horisont 2020-programmet. Dette er EUs rammeprogram for forskning og innovasjon, og de bevilger 80 milliarder euro til prosjekter i perioden 2014-2020.

  - Med denne finansieringen er vi rigget til å gå ut i den store verden. Gjennom våre utviklede sensorer, er målet å revolusjonere verdens kjølekjedekontroll. Støtten fra Horisont 2020 skal gå til å bygge et fundament og en god plattform for løsningen vår, slik at de store selskapene føler seg trygge når vi ruller dette ut på banen, understreker Nygård.

  McDonald's global pilot

  Løsningen har allerede vært testet ut i flere land. En av kundene har vært McDonald's.

  - Sammen med McDonald's og deres leverandører har vi utført en global pilot på deres mest krevende verdikjeder. Pilotprosjektet i McDonald's har vært svært vellykket. Målet med prosjektet er å implementere løsningen hos McDonald's største distributører globalt, forteller Nygård.

  Lokal verdiskaping

  Tag Sensors sin løsning er for det globale markedet, men bedriften skaper arbeidsplasser og et stort utviklingsmiljø lokalt. For tiden jobbes det med rekruttering.

  - Det er viktig for oss at selskapets kjernekompetanse sitter i Rana. Totalt skal vi investere rundt 40 millioner kroner i nytt utstyr. Produksjonen skal være her i Rana. Det betyr flere lokale arbeidsplasser, sier Nygård.