• EN
 • Logg inn
 • Innovativ temperaturovervåking

  Selskapet satser på innovativ temperaturovervåking av blant annet fisk. TAG Sensors
  Selskapet satser på innovativ temperaturovervåking av blant annet fisk.TAG Sensors

  Fra Rana til Rochester: TAG Sensors utvikler sensorer for å overvåke temperaturen til mat og medisiner. EU-rådgivningen fra Innovasjon Norge førte til betydelig finansiering og internasjonal vekst.

  Nordlandsbedriften er en av få i verden med en komplett løsning for temperaturovervåking. Løsningen inneholder blant annet en temperaturlogger-etikett, som er en sensor som kobles opp mot skylagringstjenesten. På denne måten får kundene full oversikt over temperaturer under transportering.

  Temperaturkontroll under frakt

  - Sjømat og temperatur hører sammen. TAG Sensors kontrollerer for eksempel temperatur ved eksport av laks fra Norge til Asia, sier administrerende direktør, eier og gründer, Knut Nygård.

  Selskapet er allerede store innen norsk sjømatindustri, og satser for fullt mot mat- og medisinindustrien internasjonalt. Løsningen deres har vært testet ut av flere og rulles nå ut i over 20 land verden over. En av kundene er McDonald's og deres leverandører.

  - Målet er å bli den nye gullstandarden for måling og logging av temperaturer globalt. Vi ønsker best mulig holdbarhet og langt mindre svinn. I februar 2020 åpner vi en fabrikk i Mo i Rana som har en kapasitet til å produsere 33 millioner etiketter i året.

  Avgjørende EU-rådgivning

  I 2018 fikk bedriften 13,5 millioner norske kroner i støtte gjennom Horisont 2020-programmet. Dette er EUs rammeprogram for forskning og innovasjon, og de bevilger 80 milliarder euro til prosjekter i perioden 2014-2020.

  - Med denne finansieringen er vi rigget til å gå ut i den store verden. Støtten har gått til å bygge et fundament og en god plattform for løsningen vår, slik at de store selskapene føler seg trygge når vi ruller dette ut, understreker Nygård.

  Han forteller at de har fått mye god hjelp fra Innovasjon Norge, både fra regionskontoret hjemme i Nordland og fra flere av de 29 utekontorene. Han trekker spesielt frem EU-rådgivningen i forbindelse med Horisont 2020. 

  - Søknaden er kompleks og få kommer gjennom nåløyet, så vi var nødt til få hjelp i denne prosessen. Innovasjon Norge har mye erfaring med å jobbe mot EU og har kompetanse på dette som vi var avhengige av. Vi fikk fantastisk god rådgivning, forteller Nygård.

  Hindrer svinn

  Teknologien kan få stor innvirkning på den globale mat- og medisinindustrien. I næringsmiddelindustrien kastes det mat for mange hundre milliarder dollar per år. En av årsakene er for dårlig overvåkning av matens temperatur, som er viktig for best mulig holdbarhet. Legemiddelindustrien taper også enorme summer på grunn av temperaturvariasjoner i frakt og levering.

  Selv om TAG Sensors sin løsning er for det globale markedet, er de opptatt av at selskapets kjernekompetanse skal sitte i Rana.

  - Vi har et stort utviklingsmiljø lokalt, og det er viktig for oss at produksjonen er her. De investeringene vi nå gjør skaper enda flere arbeidsplasser i regionen, sier Nygård.