• EN
 • Logg inn
 • Helsehjelp med «levende» madrass

  Ansatte ved Sandnes Helsesenter var med i utprøvingen av madrassen. Her er helsefagarbeider Alette Elisabeth Michel og sykepleier Line Grøttum Danielsen. Alf Bergin/Svart på Kvitt SA
  Ansatte ved Sandnes Helsesenter var med i utprøvingen av madrassen. Her er helsefagarbeider Alette Elisabeth Michel og sykepleier Line Grøttum Danielsen.Alf Bergin/Svart på Kvitt SA

  Pasienter som blir liggende i senga er avhengig av hjelp for å røre på seg. Tidewave R&D har utviklet en smart vendemadrass som gjør jobben.

  Andelen eldre øker i befolkningen, både i Norge og resten av verdenen. Mange eldre mennesker har nedsatt evne til å bevege på seg selv, og behovet for automatiserte løsninger i helseomsorgen er stort.

  Vendemadrassen fra Tidewave R&D er en løsning som kan avlaste helsepersonell og pårørende fra manuelle løft, og ikke minst sikre at brukeren får en kontinuerlig posisjonsendring som hindrer liggesår og andre følger av nedsatt bevegelse. Madrassen vender brukeren fra side til side mens de sover. Bevegelsen er så sakte og stillegående at brukeren ikke merker noe.

  Avhengig av oppstartkapital

  Innovasjon Norge har gjort det mulig for gründerne å utvikle og teste produktet ved å bevilge tilskudd til markedsavklaring, tilskudd til mentor, tilskudd til kommersialisering og finansiell risikoavlastning med innovasjonskontrakt.

  - For oss som kommer rett fra studiet med studielån og lite oppspartkapital, har Innovasjon Norge vært essensiell for å få selskapet dit vi er i dag. Selv om vi har jobbet ulønnet de første to-tre årene, har det vært nødvendig å investere i innkjøp av utstyr og materialer, og betale for nødvendige tjenester, sier Bjørn Lorentzen, medgründer og daglig leder i Tidewave R&D.

  Han forteller at støtteordningene har gjort det mulig å utvikle prototyper og validere teknologien, og at dette arbeidet har vært viktig for å få inn privat kapital.

  Skalerbart konsept

  Selskapet fikk laget en prototype i tett dialog med helsepersonell og sluttbrukere. Selskapet gikk sammen med Time, Stavanger, Sandnes og Sola kommune om en innovasjonskontrakt, og da begynte utprøvingen og videreutviklingen av vendemadrassen. Produktet ble vesentlig forbedret underveis, og institusjonene var så fornøyd med løsningen at de ønsket å beholde madrassene.

  I første omgang tilpasses produktet eldre med funksjonsnedsettelse, men gründerne er også i gang med et utprøvingsprosjekt av en barnemadrass, sammen med en distributør og en kommune. Konseptet til Tidewave R&D er fullt skalerbart, og kan tilpasses i bredde og lengde, samt bevegelsesmønster. Potensielle brukere kan være slagpasienter, folk med nevrologiske sykdommer, kolspasienter og folk med søvnsykdommer.