Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Fra himmel til hav med smartbelysning

  ""
  Barels 20 ansatte på Kirkenes og 45 på verdensbasis, produserer spesialisert elektronikk til eksplosjonsfarlige områder.Barel

  Siden oppstarten har gründeren bak Barel hatt én leveregel: Å ikke ta en sjanse kan være den største sjansen man tar. Nå skal selskapet, med Innovasjon Norge i ryggen, satse på smarte løsninger for belysning til Nordsjøen.

  Nylig ble det kjent at lysprodusenten Barel signerte en innovasjonskontrakt med Aker BP, en ledende petroleumsaktør på norsk sokkel. Nisjeselskapet fra Kirkenes er spesialisert på elektronikk for krevende og farlige miljøer, og produserer blant annet interiørbelysning til alle Airbus passasjerfly. Nå står Nordsjøen for tur.

  – Det er en milepæl for Barel at vi blir en teknologipartner for en fremoverlent aktør innen olje- og gassektoren. Det var stort da vi i 2011 vant prestisjekontrakt med flyindustrien, men dette topper alt, sier Geir Torbjørnsen, grunnlegger og daglig leder i Barel.

  Ektefødt barn av Innovasjon Norge

  Tilbake i 1993, året da Barel ble grunnlagt, var det gruvedriften som brødfødde de fleste husstander i den norske byen Kirkenes. Elektronikkindustrien i byen var ikke-eksisterende, og 29 år gamle Geir Torbjørnsen måtte gå utradisjonelle veier for å følge drømmen. Med stort pågangsmot og lidenskap for teknologi fikk han medhold hos Innovasjon Norge, et samarbeid som ble starten på elektro-eventyret.

  – Innovasjon Norge har hatt tro på Barel siden dag én, og i selskapets 27 år lange historie har de støttet oss gjennom en rekke prosjekter. På mange måter er vi et ektefødt Innovasjon Norge-barn, og uten dem hadde ikke Barel klart seg, forteller Torbjørnsen.

  Blinket ut Nordsjøen

  Blant mange samarbeidsprosjekter mellom Innovasjon Norge og Barel, er Nordsjøen en av de større avtalene med et budsjett på over 20 millioner kroner. Prosjektet er en forlengelse av «Arktisk Smartlight», et forprosjekt med mål om å levere LED-belysning med lang levetid til eksplosjonsfarlige områder. Prosjektet kan gi enorme besparelser for industrien.

  – Ved å bytte ut tradisjonelle lysrør med mer miljøvennlig LED-belysning og smarte elektroniske sensorer, vil industrien kunne redusere både strømforbruket sitt med 20 til 30 prosent og behovet for manuelt vedlikehold. Eksplosjonsutsatte næringer som olje- og gassektoren stiller enorme krav til kompetanse innen belysning, og det er en stor tillitserklæring fra både Aker BP og Innovasjon Norge at vi blir hovedprodusent, sier Torbjørnsen.

  For å kunne motta støtte gjennom Innovasjonskontrakten fra Innovasjon Norge, er forutsetningene blant annet at prosjektet gir varig verdiskaping for Norge og bidrar positivt til samfunnet.

  Seniorrådgiver i Innovasjon Norge Arktis, Heidi Andreassen, mener prosjektet har et enormt vekstpotensial, både for Barel og olje- og gassindustrien.

  – Barel er en liten bedrift med mye kompetanse og kunder over hele verden, som vi er veldig stolte av å få samarbeide med. Dette innovasjonsprosjektet er viktig og spennende og kan bety store besparelser for industrien. Samtidig kan det gi stor inntjening for bedriften, forteller Andreassen.

  Mot strømmen

  I dag består Barels kundeliste av en rekke nasjonale og internasjonale kunder, og selskapets 45 ansatte er fordelt på kontorer i Kirkenes, Murmansk, Rio de Janeiro og Sør-Korea. Med utradisjonelle arbeidsmetoder og god kontakt med russiske myndigheter, har selskapet gjort stor suksess de siste årene.

  I 2018 omsatte bedriften for over 45 millioner kroner, og de har flere ganger fått besøk fra hovedstadens stortingsrepresentanter og næringstopper. Til tross for økonomisk medvind og politisk anerkjennelse er det elektronikken som står Torbjørnsens hjerte nærmest.

  – Jeg trives med å jobbe motstrøms, det er slik jeg alltid har jobbet. Hvis vi lykkes med teknologien, kommer det penger i kassa etterpå. «Arktisk Smartlight» er et eksempel på dette, og jeg er sikker på at dette blir en døråpner for mange spennende prosjekter for Barel fremover, avslutter Torbjørnsen.

   

  Barel
  Kirkenes