Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • «Digital vaktmester» skal sørge for bedre klima

  ""
  Unsplash

  Mange bygg har for dårlig inneklima og for høyt energiforbruk – det ville gründerne bak ClevAir gjøre noe med. Sammen med Innovasjon Norge skal de optimalisere bygg over hele verden.

  ClevAir har utviklet en programvareløsning for energieffektivisering av bygg som er muliggjort av blant annet innovasjonskontrakter fra Innovasjon Norge. Bedrifter som mottar slik støtte har stort potensial for internasjonal vekst, og seniorrådgiver i Innovasjon Norge, John Morten Storflor, mener ClevAir har en svært lovende fremtid, også utover Norges grenser.  

  – ClevAir gjør et viktig arbeid for å skape en bærekraftig fremtid, samtidig som de sørger for gode besparelser for kundene. Selskapet har et dyktig team, og det blir spennende å følge dem videre. Innovasjon Norges kan være med å legge til rette for internasjonal vekst. Vi har over 30 kontorer i utlandet! sier Storflor.

  Fra skepsis til begeistring

  Allerede i 2009 hadde Sjur Usken, gründer og CEO av ClevAir, sammen med Jon Rasmussen, ideen om et skybasert energisystem. Men det var først i 2016 at teknologien var både rimelig og moden nok for å bli tatt i bruk, og de kunne realisere drømmen. 

  – I dag kan vi optimalisere inneklima og redusere energiforbruket i bygg som er inntil 25 år gamle. Vi har opplevd at kunder har vært skeptiske når vi forteller dem dette. Etter en prøveperiode er derimot innstillingen deres en helt annen, forteller Usken. 

  I fjor utførte bedriften en pilot ved IKEAs varehus i Stavanger. Resultatene viste en reduksjon på 36 prosent i bruk av fjernvarme og 25 prosent reduksjon i strømforbruk over seks måneder.

  Friskere klode og økt produktivitet

  Forskning viser at store bygningsmasser, som for eksempel kontorer, fabrikker og butikker, står for en tredjedel av menneskers energiforbruk, og bruker enorme mengder unødvendig energi. Dette ga gründerne bak ClevAir ideen om en skybasert energiløsning. I tillegg til å være mer klimavennlig enn tidligere teknologi, ønsker selskapet å bidra til et behagelig inneklima på arbeidsplasser over hele verden.

  – Mange mennesker som jobber innendørs opplever såkalt «sick-building»-syndrom som svekker produktiviteten. Vi liker å omtale oss selv som en «digital vaktmester», som automatiserer temperatur etter hvor mange folk som er i rommet og uteklimaet. Planen er å gjøre kloden friskere og hoder klarere, én bygning av gangen, sier Usken. 

  Med programvareløsningen utføres det først en «helsesjekk» av hele bygget, hvor interne regulatorer og ventilasjonsanlegg kontrolleres og testes for eventuelle feil. Deretter samler den skybaserte programvaren inn data, og avgjør hvilke faktorer som må reguleres for å redusere strømbruken. Hvis «helsesjekken» ikke tyder på besparelse av strøm, tar selskapet heller ikke betalt.

  Internasjonale ambisjoner

  Siden oppstarten i 2016 har ClevAir hatt sterk medvind, og gründerne fikk tidlig smaken av gull som vinnere av startup-konkurransen Angel Challenge i Stavanger. Med en omsetning på fem millioner kroner i 2019, som er 70 prosent vekst fra 2018, er selskapet klare til å prøve seg i europeiske og amerikanske markeder – med god hjelp fra Innovasjon Norge.

  – Støtten fra Innovasjon Norge har vært avgjørende fra dag én, og gjort det mulig for oss å satse i et internasjonalt marked. Det venter flere spennende prosjekter, og vi har store planer for fremtiden, sier Usken hemmelighetsfull.

  ClevAir
  Stavanger