Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Norsk robot hindrer smitte

  ""
  Roboten fjerner bakterier og virus som er mer resistente enn korona.Decon-X

  Smittevernroboten Decon-X fjerner virus på sykehusrom og andre steder der smitte lett kan spres. Mer enn 200 helseinstitusjoner i Norge bruker roboten – som nå skal erobre verden.

  - Decon-X er en unik desinfiseringsrobot, og bedriften har hatt betydelig kommersielt gjennomslag de siste årene, spesielt under koronakrisen. De leverer et viktig produkt og tilhørende tjenester for å håndtere pandemien, og har et bra team som har vist god gjennomføringsevne. Bedriften er godt rustet for videre vekst og en tydeligere internasjonal satsning, sier finansieringsrådgiver Benjamin Bækkelund Haskel ved Innovasjon Norges regionkontor for Oslo og Viken.

  Fikk ideen etter sykehusopphold

  Selskapet har gått fra 160 kunder til 350 hittil i koronaperioden. De leverer utstyr og løsninger til helseforetak i Skandinavia, men ser også et stort potensial innen matproduksjonsindustri, storkjøkken og bygg. De samarbeider også med Olympiatoppen, sist med å desinfisere alle hotellrom og leiligheter for norske og amerikanske utøvere under vinter-OL i Sør-Korea i 2018.

  Ideen kom etter at gründer Bjørn Platou hadde hatt et langvarig sykehusopphold. En skiulykke førte til at senefestet i armen røk, og han risikerte amputasjon da han fikk en alvorlig sykehusinfeksjon. Han oppdaget at slike infeksjoner var ganske vanlige på sykehus. Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at 35 000 rammes av sykehusinfeksjoner hvert år.

  Innovasjonslån for vekst 

  Utviklingen av firmaet startet med bistand av Forskningsrådet, og etter hvert har de fått finansiell støtte fra Helse Sør-Øst og Innovasjon Norge. I 2020 mottok de et innovasjonslån på seks millioner kroner for å satse videre i eksisterende og nye markeder. De har også deltatt på programmet Internasjonal markedsutvikling for å se nærmere på muligheter for ekspansjon i nye markeder.

  – Selskapet har en løsning som svarer på en global samfunnsutfordring. De jobber konsentrert for å lykkes i markeder de satser i og har store internasjonale ambisjoner, sier Maria Cathrine Lundstad Aulie, internasjonaliseringsrådgiver i Innovasjon Norge.

   

  Unik teknologi

  Smittvernsroboten fjerner bakterier og virus som er mer resistente enn korona, og tas i bruk på blant annet sykehus, sykehjem og i ambulansesentre. Rom, overflater og utstyr desinfiseres ved at roboten, i form av en mobil enhet eller dyser, sprøyter ut en tørr tåke av hydrogenperoksid. Stoffet brukes vanligvis til bleking av tenner eller hår, men har vist seg å være veldig effektivt i kampen mot mikrober som bakterier, virus og sporer. Ingen miljøskadelige kjemikalier tas i bruk.

  - En stor fordel er at roboten jobber helt på egen hånd, og kommuniserer med brukeren på utsiden via en mobiltelefon eller en pc. Applikasjonen gir beskjeder til brukeren, registrerer fremdrift og stopper selv når den er ferdig. Ingen konkurrenter fjerner alle mikrober og dokumenterer det på denne måten, forteller Platou, som er administrerende direktør i Decon-X International.

  Etablering i nye markeder

  Verifisering og testing gjort av en tredje part har vært en viktig i prosessen med å bygge opp tillit i det norske markedet. Selskapet har benyttet seg av et testsenter i Tyskland i flere år og ser nå gode muligheter for å etablere seg i det tyske markedet. De har allerede et godt fotfeste i Spania og Danmark, og vurderer flere andre europeiske land som interessante.

  Selskapet forhandler med en aktør i USA, men foreløpig er ingenting avgjort. De har fått flere henvendelser fra Latin-Amerika, som kan være aktuelle markeder på sikt. Et annet mulig markedsområde er Midtøsten. Sykdommen MERS (Middle East Respiratory Syndrome) er en alvorlig luftveissykdom som forårsakes av et koronavirus. Den smitter fra kameler til mennesker og sprer seg raskt over landegrensene.