Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • På børs med banebrytende ultralydteknologi

  ""
  Elop

  Elop lager løsninger som øker sikkerheten og levetiden for infrastruktur med betongkonstruksjoner. Nylig ble Hamarbedriften notert på Oslo børs.

  Stadige bro- og bygningskollapser rundt i verden viser behovet for forbedret inspeksjon, kartlegging og vedlikehold av kritisk infrastruktur. Gründer Terje Melandsø tok tak i utfordringene knyttet til betongkonstruksjoner, og Innovasjon Norge har støttet prosjektet siden begynnelsen.

  - Samarbeidet med Innovasjon Norge har gitt oss mange muligheter. Finansieringen har betydd mye for utviklingen av teknologien vår og ikke minst i arbeidet mot kommersialisering av produktet. Det setter vi stor pris på, sier Kjersti Kanne, administrerende direktør i Elop.

  Deres løsninger øker sikkerheten og levetiden, og reduserer levetidskostnader og klimaavtrykk ved at man ved hjelp av ultralyd kan vurdere tilstanden på betongen.

  Internasjonalt potensial

  I oppstarten ga Norges forskningsråd tilskudd til teknisk utvikling, og Innovasjon Norge innvilget etablerertilskudd for å bygge en forretningsmodell basert på de markedsmulighetene man så. Bedriften hadde spisskompetanse innen ultralyd, signal og bildebehandling, men trengte bistand innen forretningsutvikling og kapitalstyrking. Dette gjorde at Innovasjon Norge koblet på en mentor for å bistå selskapet. 

  Bedriften laget en prototype som kan se inn i faste materialer som betong, og samle og visualisere data til avanserte analyser og tilstandsvurderinger. Teknologien er patentert i alle de viktigste markedene og er under industrialisering. Den vil bli introdusert i markedet mot slutten av 2020.

   

  Vår rolle som risikoavlaster

  - Prosjektet har en meget høy grad av innovasjon og et sterkt internasjonalt team. En av våre viktigste oppgaver overfor norske bedrifter er å avlaste risiko. Her har vi gått inn med risikokapital i form av innovasjonslån, samt tilskudd fra våre ulike ordninger, forteller finansieringsrådgiver Mathias Bakke Haugen i Innovasjon Norge Innlandet.

  Gjennom betydelig støtte fra virkemiddelapparatet, EU-programmet Horisont 2020 og egenkapital fra eieren, har selskapet fått hjelp inn i en ny utviklingsfase og gjort teknologiske gjennombrudd. Hamarbedriften har også nådd en annen milepæl dette året. Etter flere år med forskning, utvikling og kommersialisering, ble de registrert på Merkur Market ved Oslo børs denne høsten.

  Grønne eksportnæringer

  Med frisk kapital har Elop fått økonomisk styrke til å utvikle og kommersialisere produktet fremover. At teknologien påvirker både miljøet, sikkerheten og økonomien positivt, har medført betydelig interesse fra norske og internasjonale interessenter i bygge- og infrastrukturindustrien.

  - Etter hvert som olje- og gassindustrien skaleres ned og fases ut, har Norge en stor utfordring i å utvikle grønne eksportnæringer som skal erstatte dagens eksport. Vi i virkemiddelapparatet er derfor glade for å ha kunnet støtte oppbyggingen av en ny sterk og grønn kunnskapsbedrift, sier Haugen.

   

   

  Elop
  Hamar