Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Norsk dampbatteri skal senke klimagassutslipp fra industrien

  ""
  Eva Bellido, VP Project Management i EnergyNest, inspiserer en av batterimodulene ved produksjonsanlegget i Rotterdam.EnergyNest

  EnergyNest har utviklet et banebrytende, modulbasert varmebatteri som kan redusere klimagassutslippene i verden med 100 millioner tonn CO2-ekvivalenter innen 2030. Med Innovasjon Norges hjelp demonstrerer de nå teknologien i samarbeid med Yara.

  Deres termiske batteri er det første av sitt slag i verden. Det «LEGO-lignende» designet, med moduler som kan stables i høyden og bredden, skreddersyr kapasitet og ytelse etter kundens krav. Nå er batteriet rangert som nummer tre i verden av i alt 100 nye innovasjoner med størst CO2-reduksjonspotensial av klimainitiativet Mission Innovation. Innovasjon Norge har vært en avgjørende økonomisk og rådgivende bidragsyter helt fra start.

  – EnergyNest har utviklet en utrolig spennende, innovativ og bærekraftig norsk miljøteknologi som tilfredsstiller markedets behov, og samtidig genererer arbeidsplasser og kompetanse i Norge. Demonstrasjonsanlegget på Yara Herøya blir et kommersielt gjennombrudd for selskapet, og det blir spennende å følge de videre, sier seniorrådgiver i Innovasjon Norge, Anders Kobro Fugleneb.

  Verdens første dampbatteri

  Enkelt forklart tar batteriet imot, lagrer og leverer tilbake energi i form av damp fra industriprosesser. Dette gir drastisk reduksjon av såkalt spillvarme, altså varme som forsvinner og ikke blir utnyttet. Den unike teknologien har potensial til å senke verdens klimagassutslipp med svimlende 100 millioner tonn CO2-ekvivalenter innen 2030 - to ganger Norges totale årlige utslipp! Men EnergyNest er klare på at klima og miljø ikke er gode nok drivere alene dersom man skal lykkes på det kommersielle markedet.

  – At bedriftene reduserer CO2-utslipp er selvfølgelig viktig, men det må også lønne seg økonomisk. Det termiske batteriet vi har utviklet gjør begge deler, det både øker energieffektiviteten, gir økonomisk gevinst og reduserer utslippene, sier Nils Høivik, VP Technology & Research i EnergyNest.

  Også modulene er unike – spesielt utviklet for industrielle kunder som har behov for plassoptimale og lønnsomme løsninger. 

  – Modulene er laget for å fraktes enkelt rundt, og de produseres her i Europa. Hele løsningen fungerer autonomt der vi ser på integrasjonsløsning, styringslogikk, sikkerhet og materialer som én helhet. Særlig for industrianlegg er denne typen designfilosofi viktig fordi arealene er så verdifulle, forklarer han. 

  Yara blir første industrielle bruker

  Hovedkvarteret ligger på Billingstad utenfor Oslo, med kontorer i Hamburg, Tyskland og Spania. Selskapet har siden oppstarten hatt en ambisjon om å være en internasjonal aktør, og engasjerer allerede 13 personer fra flere land.

  Neste steg for den norske teknologibedriften er å demonstrere batteriet på Yaras fabrikkområde på Herøya i Porsgrunn.

  – Dette er en helt ny løsning for industrielle kunder, og vi ser frem til å bruke teknologien i en reell setting sammen med Yara, sier Høivik.

  Innovasjon Norge reduserer risiko

  Innovasjon Norge har blant annet bidratt med midler som har redusert risikoen for investorene, samt muliggjort samarbeidet med Yara. Yara har på sin side også fått støtte av Enova til deres prosjekt for utnyttelse av overskuddsdamp. Med solid finansiering i ryggen har begge virksomhetene hatt mulighet til å ta sjanser de ellers ikke kunne tatt.

  – For oss som er et lite selskap har Innovasjon Norge betydd veldig mye. Vi har fått støtte fra start med innledende stipender, og de var sentrale i piloteringen av teknologien. De har også sikret oss H2020 SME-finansering, hjulpet til med søknadsforberedelser og gitt oss gode råd underveis, utdyper Høivik.

  Og når Norge er erobret, står Europa og verden for tur.

  – Vår ambisjon er å bli et selskap som går i front i avkarboniseringen av industrien. Det ser lovende ut. Vi har allerede mye interesse fra store selskaper i inn- og utland, sier han.