Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • «Grønnere» laks med naturlig mikroalge

  ""
  FjordAlg på toppen av Årdal.Tor-Erik Holt Paulsen

  FjordAlg er i gang med å utvikle en «grønnere» mikroalge, og sammen med Innovasjon Norge skal selskapet ta lakseindustrien med storm.

  Tidligere i år ble det kjent at det tre år gamle algeselskapet FjordAlg mottok et tilskudd på åtte millioner kroner fra Innovasjon Norges Miljøteknologiordning. Finansieringen har ført til at de kan bygge og sette i drift et pilotanlegg for produksjon av mikroalge. Produksjonen er helelektrisk og bruker kun rent, norsk fjellvann i en prosess som forbruker CO2.

  Bedrifter som mottar slik støtte fra Innovasjon Norge skal bidra med teknologiske løsninger på miljøproblemer. Finansieringsrådgiver Jan Gurvin i Innovasjon Norge Vestland mener FjordAlg vil være en bærekraftig ressurs i fremtidens lakseindustri.

  – Det finnes nesten ingen slike mikroalge-produsenter i Norge. Derfor mener vi det er klare fordeler med å få dette produsert her til lands. Det sikrer både høy kvalitet og lavt CO2-fotavtrykk, forteller Gurvin, og fortsetter:

  – FjordAlg sitt pilotprosjekt og utrullingen i markedet vil skape arbeidsplasser i norsk bioøkonomi. Med sin alge-astaxanthin, som er bra for fiskehelse, mener vi det også vil påvirke norsk fiskeoppdrett positivt.

  Innovasjon Norge har støttet selskapet siden oppstarten med mentortjenesten, tilskudd til kommersialisering og miljøteknologi, samt distriktsrettet tilskudd.

   

  Et kvalitetsstempel

  Det hele begynte med at Gabriel Ossenkamp snublet over mikroalger på sin tidligere arbeidsplass. Kort tid senere ble FjordAlg grunnlagt, og med drahjelp fra Innovasjon Norge kunne gründeren sette kursen mot Årdal for å realisere algedrømmen. 

  – I mitt forrige liv som produksjonssjef på et smelteverk lærte jeg meg samspillet mellom mikroalger og spillevarme. Da så jeg en mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg. Takket være Innovasjon Norge ble det mulig å realisere algeprosjektet som første byggestein av FjordAlg. Det er virkelig et kvalitetsstempel å få den type støtte, sier Ossenkamp.

  Et grønt skifte

  Pilotanlegget og arbeidet foregår i Sitep sine lokaler i Øvre Årdal. Her skal det produseres mikroalger på en naturlig måte. Laksen trenger å spise et pigment for å få den rette rødfargen, og mikroalger er en fornybar kilde til dette. I dag er mye av dette syntetisk fremstilt og svært negativt for en lakseindustri med høye CO2-utslipp. Dette vil Ossenkamp gjøre noe med, og nå går bedriften inn i det såkalte high end-markedet for naturlig pigmentering og økologisk laks.

  – Oppdrettsnæringen ser etter rimeligere og bedre alternativer for å lage mikroalger på en naturlig måte. Ved å industrialisere bruken av mikroalger og tilby lokalprodusert utvikling, kan vi med den nye prosessen utnytte fornybar vannkraft og rent, norsk fjellvann. Det bidrar positivt til det grønne skiftet i industrien, sier gründeren.

  Vil skape arbeidsplasser

  Det er stor interesse for produktet, og FjordAlg har allerede en intensjonsavtale med et selskap som står klare for å ta imot volum. Nå jobber de iherdig med å finne en måte å bygge en stor og lønnsom fabrikk, slik at pilotprosjektet kan utvides. I tillegg til å vokse er det et mål å skape arbeidsplasser i nær fremtid.  

  – Ambisjonen er å bygge fabrikken og skape arbeidsplasser. Dette avhenger selvfølgelig av hvor stort det blir, men et sted mellom fem og ti arbeidsplasser hadde vært en god start. Uten å røpe for mye, så skjer det spennende ting for oss fremover. Jeg gleder meg til reisen videre, avslutter Ossenkamp.

   

  FjordAlg
  Årdal