Å bruke droner til skredsøk kan effektivisere redningsarbeidet og redusere kostnader. Laviair utvikler en løsning.
I store skred er det ofte utfordrende og tidkrevende for søkegrupper å lokalisere personer som er tatt. Det er vanlig å bruke et redningshelikopter til å gjennomføre det første grovsøket. Laviair tester en annen og mer effektiv løsning.
Bodø-bedriften har utviklet en skredsøker som kan monteres på en standard drone. Oppkoblingen er svært enkel, og man er klare til å fly i løpet av sekunder. Skredsøkeren sender gps-posisjon, høyde og treffdata til en håndholdt enhet. Treff indikeres dessuten ved lydfrekvens.
- På denne måten kan skredområder gjennomsøkes raskt med høy nøyaktighet, letemannskaper slipper å bevege seg inn i farlige områder og helikoptre frigjøres til andre oppgaver, sier Anne Lise Øiesvold, daglig leder i Laviair.
Prosjektet begynte med at Magnus Skogmo, pilot i luftambulansen og dronepilot i Fly Lavt, hadde ideen og lagde en fungerende prototype på løsningen sammen med en kollega. Duoen samlet et team av ingeniører og fikk bistand av industridesignere til å gjennomføre en markedsavklaringsfase.
De kartla dagens brukerreise og fikk god innsikt i redningstjenestens mange utfordringer og behov. Videre demonstrerte de prototypen. Mottakelsen var god, og de bestemte seg for å etablere selskapet Laviair for å ta produktet ut i markedet. Løsningen ble pilottestet av Tromsø og Lyngen Røde kors i første halvdel av 2020.
Innovasjon Norge har støttet prosjektet med tilskudd i etableringsfasen.
- Prosjektet holder høy kvalitet og er godt planlagt, og løsningen er spennende og har et internasjonalt potensial. Gründerne har vært flinke til å samle den riktige kompetansen, og de har skapt seg et solid nettverk for å få utviklet løsningen i samarbeid med norske redningsetater, forteller Marius Fagerli, finansieringsrådgiver i Innovasjon Norge Nordland.
– Tilskuddet hadde alt å si for at vi kom fort i gang med neste steg i utviklingen. Det ga oss tryggheten til å lage et godt pilotprodukt før vi nå går ut i markedet og henter inn mer kapital, understreker Øiesvold.
Produktet er nå i detaljeringsfase, der de sørger for å få et stabilt produkt med høy range. Deretter gjør de seg klare for lansering.
- Vi vil i første omgang rette oss mot den profesjonelle redningstjenesten i Norge og Europa. Vi ser imidlertid et stort potensial utenfor disse gruppene, sier Øiesvold.