Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Styrer vannkraftanlegg i Afrika

  ""
  Malthe Winje

  Malthe Winje ble etablert i 1922 og har hatt en lang reise fra komponentleverandør til prosjektleverandør og teknologiselskap. Nå satser de på intelligent infrastruktur og datadrevet utvikling i internasjonale markeder.

  - Norge har verdensledende kompetanse innen vannkraft, og det er særlig innen små vannkraftverk vi ser muligheter i Øst-Afrika. Markedet er i en rivende utvikling og skaper store muligheter for oss, sier styreformann i Malthe Winje, Tor B. Berntsen.

  Han forteller at Øst-Afrikas topografi og klima er velegnet for bruk av vannkraft. Energimarkedet er drevet av økende etterspørsel, ønsket om bærekraftige løsninger, og ustabil og dyr nettforsyning. Under 30 prosent av befolkningen i regionen har tilgang til elektrisitet.

  Innpass i nye markeder

  Produktbredde, stabile produksjonsforhold og prosesskunnskap har lagt grunnlaget for selskapets utvikling. Tjenestene fra Innovasjon Norge og Norad har betydd mye underveis.

  - Vi har for eksempel opplevd at banker ikke har vært villige til å gi oss lån på grunn av for høy risiko, og det har gjort støtten fra Innovasjon Norge uvurderlig, sier administrerende direktør i Malthe Winje, Terje Bratlie.

  Innovasjon Norges kontorer i Norge og verden har hjulpet selskapet opp og ut.

  - Verdien av å kunne benytte nettverket og kompetansen til Innovasjon Norge, samt kontorene i Øst-Afrika og ulike ambassader, har hatt stor betydning. Dette har gitt innpass i viktige næringsmiljøer, muligheten til å opparbeide tillit og hjulpet oss med forarbeidet forbundet med etableringen i nye markeder. 

  Fremtidsrettet grønt teknologiselskap

  Malthe Winje har lang erfaring med automasjonsprosjekter innen samfunnskritisk infrastruktur som vann og avløp, bygg, energi og samferdsel. Selskapet er et godt eksempel på en tradisjonell, familieeid industribedrift som tør å ta risiko og klarer å posisjonere seg ved hjelp av teknologi.

  Med nesten 100 års erfaring fra virksomhet i Norge, tar de i bruk kunstig intelligens og maskinlæring i sin internasjonale vekst. Vannkraftverkene i Rwanda overvåkes døgnkontinuerlig, og dataene analyseres fra hovedkontoret på Kolbotn.

  Selskapet oppfyller flere av FNs bærekraftsmål og har stor fokus på bærekraft og grønne løsninger. I Kenya og Rwanda erstatter de dyre og forurensende dieselaggregater med små vannkraftverk.

  Lykkes med internasjonal ekspansjon

  For å lykkes internasjonalt og levere komplette løsninger, har Malthe Winje etablert et samarbeid med Rainpower, Brødrene Dal og Norconsult.

  Det er ikke første gangen selskapet satser internasjonalt. De har lenge hatt aktiviteter i Sverige, Finland, Baltikum, Frankrike, Kina og nå de siste 4-5 årene i Øst-Afrika. I Kina benyttet de seg også av de lokale kontorene til Innovasjon Norge.

  Malthe Winjes råd til andre som har internasjonale ambisjoner:

  • Ha en god porsjon tålmodighet
  • Gjør godt forarbeid
  • Ikke undervurder kostnadene
  • Snakk med andre som har erfaring i aktuelle markeder
  • Sett deg inn i kulturforskjeller og hvordan næringslivet fungerer

   

  Malthe Winje
  Nordre Follo