Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Skal erobre Europa med nye droneløsninger

  ""
  Nordic Unmanned

  Nordic Unmanned overvåker europeiske kyster og norsk infrastruktur med sine droneløsninger. Nå skal selskapet, med Innovasjon Norge i ryggen, satse både i Norden og Europa.

  I 2014 bestemte en kompisgjeng seg for å leve ut dronedrømmen. Siden den gang har de inngått en historisk droneavtale med EUs maritime myndighet, EMSA, og overvåker kyster i europeiske land, blant annet i Spania og Frankrike. I tillegg har de signert kontrakter med store norske aktører som Bane NOR og Statnett. Med et nylig oppkjøp i bagasjen, posisjonerer selskapet seg som en fremtidig leverandør til nasjonale og internasjonale militærstyrker.

  – Offentlige sektorer som politi og forsvar begynner å bli modne for å ta i bruk droner, og vi er stolte av å kunne tilby solid miljøovervåkning og analyser for myndighetene, sier Knut Roar Wiig, grunnlegger og daglig leder i Nordic Unmanned.

  Internasjonal støtte

  Sandnes-bedriften har hatt sterk medvind de siste årene, og fra 2016 til 2017 økte de omsetningen med rundt 300 prosent. Innovasjon Norge har fulgt Nordic Unmanned siden start, og bidratt med vekstfinansering, rådgivning og innovasjonslån. Nå hjelper de selskapet med å ta steget ut i Europa og bli den foretrukne droneleverandøren for det offentlige. 

  – Med støtte fra Innovasjon Norge har vi vokst som selskap, og det har blitt mulig for oss å inngå kontrakter med store internasjonale aktører. Vi har også flere spennende prosjekter på gang, blant annet med føderalt politi i Tyskland. Med Innovasjon Norge på laget tør vi å satse stort, forteller Wiig.

  Seniorrådgiver John Morten Storflor og resten av Innovasjon Norge Rogaland har stor tro på selskapet.

  – Nordic Unmanned består av et kompetent og energisk team som har vist god teknisk og kommersiell gjennomføringsevne, og de retter seg mot et internasjonalt marked som forventes å vokse fremover. I tillegg har selskapet vært flinke til å ta i bruk alle virkemidler som Innovasjon Norge har å tilby, forklarer han.

  Service som konkurransefortrinn

  Nordic Unmanned produserer store og avanserte droner. I tillegg tilbyr de miljøovervåkning, data og analyse av terreng og bebyggelse tilpasset kundens behov. Det er et konkurransefortrinn, mener Wiig:

  – Det som skiller oss fra våre konkurrenter er at vi både er droneoperatør og datainnsamler, i tillegg til å være droneleverandør med teknisk ansvar for kunder som ønsker å fly dronen selv. For å skape et levedyktig dronemarked i Europa, må vi kunne levere teknologien, og tilby gode løsninger på kundenes problemer.

  Spår tidobling på fem år

  Selskapet har nærmere 30 ansatte, fordelt på kontorer i Sandnes, Fornebu, Frankfurt og Athen, og de er på god vei til å nå drømmen om å bli Europas ledende droneleverandør. Innen fem år ønsker de å omsette for én milliard norske kroner.

  – Med en ordrereserve på 50 millioner i 2020, ser det ut til at vi tredobler omsetningen vår i år. Uten å røpe for mye ser fremtiden svært lys, i hvert fall etter denne koronaperioden vi er inne i. Vi satser på å tidoble omsetningen de neste fem årene, avslutter Wiig.