Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Mer innsikt til innbyggerne

  ""
  Nordkontakt bygger løsninger for smarte byer.Nordkontakt

  Teknologibedriften Nordkontakt utvikler smarte løsninger som skal bidra til at Bodø blir en framtidsby i verdensklasse.

  «Nye smarte Bodø» er en utviklingsstrategi for å bidra til at Bodø blir en framtidsby i verdensklasse. Kommunen forteller at over 50 initiativ og prosjekt pågår, og de spenner fra innføringen av velferdsteknologi i eldreomsorgen til førerløse kjøretøy i bykjernen.

  Bedre livskvalitet og mer bærekraft

  Byens ambisjoner åpner et mulighetsrom som Nordkontakt utnytter. Bedriften, som er en av landets fremste innenfor automasjon og informasjonsteknologi, utvikler nå nye løsninger for å sammenstille store mengder data, analysere og tilgjengeliggjøre dem. Et eksempel er å se ulike kjøretøy, syklister og gående opp mot parametere som støy, luftkvalitet, vær og vibrasjon. Det gir ny innsikt og større forståelse av sammenhenger.

  - Ved å utvikle og ta i bruk den digitale infrastrukturen, kan vi bruke sanntidsdata til å levere tjenester og gi informasjon til publikum som vil forbedre livskvalitet, bærekraft og forretningsmuligheter for regionen i mange år framover, sier Vemund Kristiansen, prosjektleder for IoT-prosjektet i Nordkontakt.

  Han legger til at deres fortrinn er å sammenstille data fra alle ledd til en komplett systemforståelse -fra enkle komponenter til brukervennlig visualisering. Kristiansen mener den brede kompetansen er helt unik.

  Finansiering for å avlaste risiko

  Bodø-bedriften tok kontakt med Innovasjon Norge for en grundig evaluering av prosjektet. I tillegg var det behov for finansiering for å redusere risikoen og komme raskt i gang. De fikk innvilget støtte til bedriftsutvikling gjennom våre regionale distriktsmidler.

   

   

  Finansieringsrådgiver Evgenia Marvold i Innovasjon Norge Nordland mener dette prosjektet gjør at Nordkontakt vil bidra til at Bodø kan utvikles i takt med globale trender innen Internet of things (IoT) og stordata-analyse.

  - Nordkontakt bygger en digital infrastruktur og kan tilby et tjenestekonsept som vil gi innbyggerne økt kunnskap og motivasjon til en mer bærekraftig adferd, sier Marvold.

  Nyvinninger og arbeidsplasser

  Et halvt år inn i prosjektet fikk bedriften sin første nyansettelse, og snart skal de lyse ut tre nye utviklerstillinger. Målet er enda flere og varige teknologi-arbeidsplasser i Bodø.

  - Vi griper muligheten som «Nye smarte Bodø» gir oss til å prøve ut teknologier. Ny og bedre forståelse av dataene gjennom 5G, IoT, stordata og kunstig intelligens gir en rekke forretningsmuligheter og skaper flere arbeidsplasser, sier Kristiansen.

  I høst viste de frem en beta-løsning for Nordland fylkeskommune og deres Smartere Transport-prosjekt. Nå jobber de med å utvikle to andre konsept som skal publiseres våren 2021.