Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Ser lys framtid i solenergi

  ""
  NorSun

  Med støtte fra Miljøteknologiordningen oppgraderer NorSun sitt produksjonsanlegg for silisiumskiver til solceller. Høy effektivitet og kvalitet gjør disse skivene attraktive for de mest krevende solcelleprodusentene i verden.

  I store deler av verden er solen den viktigste og sikreste kilden til fornybar energi. Norge er fattig på sol, i alle fall i vinterhalvåret, men til gjengjeld er vi rike på kunnskap og erfaring med produksjon av «wafere» – syltynne skiver av silisium som er en hovedkomponent i solceller. NorSun sine monokrystallinske silisiumskiver er anerkjent som en av de mest miljøvennlige i markedet.

  Kan hevde seg i kappløpet

  Produksjonen er i stor grad automatisert, og med støtte og lån fra Innovasjon Norge arbeider selskapet med å innføre teknologi som kombinerer automatisering med forbedret prosesskontroll. Dette muliggjør høyere produktivitet og lavere driftskostnader fra eksisterende utstyr, noe som er viktig i den dynamiske solindustrien.

  Teknologiutviklingen går svært raskt og administrerende direktør i NorSun, Svenn Ivar Fure, forteller at Norge har mange av forutsetningene som kreves for å hevde seg i dette kappløpet.

  - Det gjelder å gripe mulighetene til å vokse og forbedre oss overfor markedet og våre kunder. Vår neste målsetting er å doble selskapets produksjonskapasitet og redusere enhetskostnadene med ytterligere 35 prosent. Innovasjon Norge har vært og er en veldig viktig støttespiller i dette prosjektet og i utviklingen av vår bedrift, sier Fure.

  Nøkkelrolle i avkarbonisering

  Finansieringsrådgiver i Innovasjon Norge Vestland, Jan Gurvin, er glad for å se at samarbeidet gir resultater og har stor tro på framtidsutsiktene til bedriften.

  - Solenergiindustrien spiller en nøkkelrolle i avkarboniseringen av verdens energiproduksjon. NorSun har et svært lavt CO2-fotavtrykk etter å ha forbedret teknologien over mange år, samt et «state-of-the-art»-produksjonsanlegg som blir drevet med fornybar vannkraft. De har fått en unik posisjon som en ledende internasjonal aktør innen produksjon av framtidsrettet fornybar energi, sier han.

  NorSun har sitt hovedkontor på Skøyen i Oslo, men selve produksjonen foregår i Årdal. Med sine 230 ansatte er bedriften, ved siden av Hydro, den største private arbeidsgiveren i regionen.

  NorSun
  Oslo/Årdal