Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Senker utslipp ved å «barbere» båter i fart

  ""
  Teknologien til Stavanger-bedriften Shipshave vil revolusjonere hvordan shipping-industrien håndterer groe. Gründeren satser på at teknologien skal bli den nye internasjonale standarden.Unsplash

  Shipshaves nye teknologi gjør det mulig å rense skrog på skip i fart. Takket være støtte fra Innovasjon Norge er de klare til å gå på markedet allerede i 2020.

  Stavanger-bedriften Shipshave står bak en ny oppfinnelse innen skipsfart. De har laget en rensemekanisme for groe, altså levende biologisk materiale som har samlet seg på skipskrog.

  Til nå har man vært nødt til å rense skipene mens de har ligget i havn, men med teknologien til Shipshave kan man «barbere» bort groe i fart. Det sparer shipping-industrien for kostnader, CO2-utslipp og forurensing av havneområder.

  Kundeansvarlig i Innovasjon Norge, Sigurd Urdal, har stor tro på både teknologien og selskapet. Det er det flere grunner til.

  – Dette er en litt low-tech og smart idé, som løser et stort problem. Samtidig bruker de norsk marin kompetanse på en god måte. De skal ikke bare redde miljøet, men skape arbeidsplasser også. Dermed tikket de av mange av boksene våre, sier Urdal.

  Stor miljøeffekt

  Shipshave ble startet i 2019 og har snart fire ansatte. Med støtte fra Innovasjon Norges miljøteknologiordning, og god respons fra shipping-industrien, er de klare til å lansere produktet på markedet allerede i 2020, kun 18 måneder etter de begynte å jobbe på teknologien.

  – En havn er egentlig det verste stedet du kan rense et skip for groe, fordi invaderende arter kan spre seg og ødelegge for annet liv. Hvis du derimot kvitter deg med det når du er på åpent hav vil det synke til bunns og dø, forteller Rune Freyer, gründeren bak Shipshave.

  Setter en ny internasjonal standard

  Gründeren er tydelig på at potensialet i teknologien er stort og kan prege hele industrien. I første omgang satser de på langfart, altså større skip som går mellom kontinentene, som for eksempel tankere, containerskip og cruisefartøy.

  – Ambisjonen er at dette skal bli den nye internasjonale standarden for rensing av groe, noe som vil føre til enorme reduksjoner i utslipp. Jeg tror denne teknologien alene kan redusere like mye CO2 som det Norge årlig slipper ut, sier Freyer.

  Responsen i markedet har så langt vært fantastisk.

  – Rederiene er veldig positive, og støtten fra Innovasjon Norge er viktig for oss nå som vi er i produktutviklingsfasen, blant annet fordi det har gitt oss risikoavlastning på et tidlig tidspunkt. De har i tillegg vært en god sparringspartner, og vi er svært takknemlig for all hjelpen vi har fått, sier Freyer.

  Shipshave
  Stavanger