Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Vil at verden skal valfarte til Nordland

  ""
  The Whale/Dorte Mandrup. Illustrasjon: MIR, Bergen.

  Etter mer enn 30 år med hvalsafari og forskning på Andøya, planlegges nå The Whale - et nytt opplevelsessenter for hvalentusiaster. Innovasjon Norge har bevilget penger til forprosjektet.

  Innovasjon Norge har vært utløsende for innovasjonsprosjektet ved å tilby over tre millioner kroner i form av ekstraordinært innovasjonstilskudd.

  – Vi er takknemlige for at Innovasjon Norge har vært fremoverlente. De behandlet søknaden svært raskt, noe som tyder på at de har stor tro på dette prosjektet. Jeg er fortsatt optimistisk til byggestart høsten 2021 og åpning i 2023, sier Børre Berglund, daglig leder i The Whale.

  Ekstraordinært innovasjonstilskudd er ett av regjeringens tiltak for å begrense skadevirkningene av koronautbruddet for norsk økonomi.

  - Prosjektet er i tråd med den nordnorske satsingen på meningsfylte opplevelser i reiselivet. Det er et viktig prosjekt, fordi det er med på å øke forståelsen om livet i havet og løfter frem noen av våre fortrinn i nord, sier finansieringsrådgiver Marius Fagerli i Innovasjon Norge Nordland.

   

   

  Internasjonal oppmerksomhet

  Bygget skal ligge like sør for fyret på Andenes og vil bli på rundt 4500 kvadratmeter. Budsjettet er på rett over 400 millioner kroner, og målet er at hvalattraksjonen skal videreutvikle Andøy og regionen som et internasjonalt reisemål.

  – The Whale er et ambisiøst prosjekt som kommer til å ha stor innvirkning på hvordan verden ser mot Norge for å oppleve og lære om hval. Det er fullt mulig å skape attraksjoner i verdensklasse med godt samarbeid og heie frem de som tør å tenke stort nok, understreker Fagerli.

  Prosjektet har allerede fått oppmerksomhet verden over, ikke minst takket være danske Dorthe Mandrups fantastiske arkitektur. Bygget glir elegant inn i landskapet, og minner om en hvalrygg og halefinnen til en dykkende hval.

   

  ""
  The Whale/Dorte Mandrup. Illustrasjon: MIR, Bergen.

  En annerledes attraksjon

  Andøy har siden midten av 80-tallet blitt kjent som «hvalens rike» på grunn av øyas nærhet til feltene hvor de store hvalene oppholder seg. Det geografiske fortrinnet bringer dem tett på hvalen året rundt.

  – The Whale skal ikke bli et tradisjonelt naturhistorisk museum, kunstmuseum eller opplevelsessenter. Det skal heller ikke være en forskningsinstitusjon eller et kunnskapssenter, men det skal kombinere det beste fra denne type arenaer og skape noe helt nytt. Opplevelsen skal ikke bare handle om det vi vet, men også om hvordan vi har funnet ut av det og om alt det vi fortsatt ikke vet. Mysteriene og det uoppdagede er minst like spennende, forteller Berglund.

  Han legger til at opplevelsessenteret skal spille en rolle i det faglige miljøet, og være et knutepunkt for samarbeid mellom forskere, lokalbefolkning, næringsliv, universiteter og studenter.

   

  The Whale
  Andøy