Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Revolusjonerer byggebransjen med virtuell virkelighet

  ""
  Vixel

  Med Vixels digitale verktøy kan bedrifter over hele verden ta byggemøtene sine inn i den virtuelle virkeligheten. At teknologien er godt rustet for å konkurrere i et internasjonalt marked, har sikret finansiering fra to store investorer.

  - I et byggeprosjekt er det mye som skal koordineres og passe sammen. Arkitektur, stål og betong, elektrisk anlegg, ventilasjonsmontering og mer – alt dette etterfulgt av årevis med vedlikehold. I tillegg skal kommunen, byggherren og kommende brukere av bygget forstå planene og gi innspill. Å stå inne i en virtuell 3D-modell gjør det veldig enkelt å forstå hverandres problemstillinger uten å ha byggeplassforståelse, forteller gründer Rune Vandli.

  Det digitale verktøyet skal gjøre det lettere for de involverte å ta beslutninger, og luke ut feil og mangler før de oppstår i det virkelige prosjektet. Dermed spares tid, penger og miljøet. Verktøyet er spesielt nyttig for komplekse prosjekterings- og produksjonsprosjekter, der datastøttet design er viktig for å lykkes.

  Viktig støtte fra Innovasjon Norge

  Innovasjon Norge gikk tidlig inn i prosjektet og har bidratt med lån, tilskudd og rådgivning.

  - Vixel har bygget opp et spennende selskap med base i Gjøvik og et stort internasjonalt potensial. De har klart å hente investorkapital og har klare mål. Vi ønsker oss flere selskaper som Vixel i Innlandet, sier Mathias Bakke Haugen, finansieringsrådgiver i Innlandet.

  Ifølge gründeren selv har støtten fra Innovasjon Norge vært viktig for at selskapet ligger langt framme i verden - innen en teknologi som har hatt en lang modningsprosess i markedet.

  - Med det økonomiske bidraget har vi turt å ha et ekstremt skarpt fokus. Kompetansebidraget i form av rådgivning og kurs var viktig for oss i etableringsfasen. En oppstarthverdag er hektisk, så det er godt å få støtte på de grunnleggende forretningsformalitetene som også må på plass for å lykkes, sier han.

  Nylig har bedriften fått innvilget tilskudd og lån til nyutvikling av Innovasjon Norge.

  - Teknologien vår er godt tilrettelagt for utvikling av flere produkter. Vi er i gang med neste produkt og har flere på tegnebrettet, både for eksisterende og kommende hardware-plattformer, sier Vandli.

  Satser på et globalt marked

  Vandli forteller at de tenkt internasjonalt fra dag én, og har allerede partnere i flere land i Europa og i Midt-Østen. Innovasjon Norges kontorer i utlandet har bidratt med lokal kunnskap om hvordan best manøvrere seg i markedene. Spesielt fra kontoret vårt i Tyskland opplever de god koordinering og tilrettelegging.

  - Når man jobber med ny teknologi i dag, og særlig digitalt, er det ikke mulig å jobbe nasjonalt og håpe at markedet skal modnes, for da er det for sent. Våre konkurrenter er til stede i alle land, og det må vi også være i økende grad. Selv om vi opererer digitalt, er det viktig å ha «føtter på bakken» der ute - både for support og for lokale tilpasninger i bruk og markedsføring, sier han.

  Fikk tunge investorer med på laget

  Det er tydelig at mange har tro på bedriften. Aktører som Skanska, Statens Vegvesen, Statsbygg, Optimar og Sweco har allerede begynt å bruke det virtuelle verktøyet. I tillegg har det kommet tunge investorer på banen. For Vixel har det vært viktig å finne partnere som ikke bare kan bistå finansielt, men som også har teknologi- og bransjeforståelse. Det fant de i AF-Gruppen og OBOS sitt investeringsfond Construct Venture, som sammen med Skagerak Maturo valgte å investere i bedriften.

  Jan Fossgård i Construct Venture forteller at det var flere grunner til at de valgte å investere i Vixel.

  - Den ene er at selskapet er svært prosessorientert og har hundre prosent fokus på å skape målbar nytteverdi for sine kunder. Tjenestene Vixel leverer er skybaserte og skalerer dermed godt både på salg og datakapasitet som trengs for å levere inn til store byggeprosjekter. Skalerbar nytteverdi er nettopp det som gjør at selskapet har et stort globalt markedspotensial, sier han.

  Skagerak Maturo hadde dialog med bedriften i nesten ett år for å følge utviklingen og bli godt kjent med teamet. De viser til Vixel-teamets kundebevissthet og enestående teknologiforståelse som avgjørende faktorer for at de gikk inn som investor.

  - Løsningen er den raskeste og mest brukervennlige på markedet, noe som er essensielt for at kunder skal se verdien fra første stund og ha det som et arbeidsverktøy. Dette ble bekreftet av kundene, avslutter Andreas Eskeland i Skagerak Maturo.

   

  Vixel
  Gjøvik