Hopp til hovedinnhold

Vil revolusjonere girsystem for elsykler

""Foto: CA Technology Systems
MILJØVENNLIG: Gründer Christian Antal forteller at CA Technology Systems sin nye girløsning ønsker å gjøre sykler mer pålitelig og miljøvennlig ved at man ikke trenger å utføre like mye vedlikeholdsarbeid.
Med støtte fra Innovasjon Norge vil teknologibedriften CA Technology Systems levere et kraftigere girsystem for sykler til en sterkt voksende elsykkelindustri.

– Dette ville vært veldig vanskelig uten støtten fra Innovasjon Norge, sier Christian Antal.

Han er gründer i teknologibedriften CA Technology Systems og merkevaren Kindernay som vil utfordre store internasjonale aktører innen sykkelgir-systemer.

Ubegrenset levetid

Bedriften består av en fabrikk på Kalbakken i Oslo med elleve ansatte. Siden ungdomstiden har både Antal, sammen med ingeniør og utviklingsleder Knut Tore Ljøsne, hatt interesse for terrengsykling.

De har begge erfart hvordan åpne girsystem svekker sykkelopplevelsen, ved at giret er mer utsatt for eksempel skitt og snø, og tåler mindre. Dette ønsket de å gjøre noe med.

– Med vanlige gir må man gire forsiktig og helst sykle på flat asfalt. Hvis du sykler i skogen og giret ristes hardt, kan det fort gå i stykker. Til forskjell fra åpne gir, er giret vi utvikler kapslet inn. Det tåler veldig mye kraft og er beskyttet fra skitt, snø og salt. Girsystemet vårt er utviklet for å tåle mer – i praksis skal girsystemet ha ubegrenset levetid, sier Antal.

Vil få flere til å velge elsykkel

Håkon Nyhus er seniorrådgiver IKT i Innovasjon Norge ved regionskontoret Oslo og Viken.

– Christian og Knut Tore har mye kompetanse innenfor sitt område, og jeg er imponert av hva de har fått til så langt, sier Nyhus, og legger til:

– Gode elsykler er relativt dyre, og giret er en komponent som slites raskt. I tillegg har bilister som står på «vippen» til å bli elsyklister høyere forventninger til kvalitet og vedlikehold som er mer vanlig fra bilverdenen. En bedre girløsning kan gjøre at flere vil gå over til elsykkel, sier han.

Ved siden av å tåle mye, er den nye girløsningen kompakt, lett i vekt og plassert i bakhjulet. Den er bygd slik at den skal kunne monteres med roboter og automasjon – dermed kan det også produseres billigere. Giret skal egne seg til hverdagsbruk, og med inntoget av elsykler ser bedriften et enda større behov enn tidligere.

– Vi har vært relativt heldige med timingen, sier Ljøsne.

36 millioner å rutte med

Da giret krever minimalt med vedlikehold og har en levetid langt over det som er normalt i sykkelbransjen, fikk bedriften 11 millioner kroner i støtte gjennom Miljøteknologiordningen fra Innovasjon Norge i 2019.

– Støtten har blant annet gått til å utvikle dette girsystemet til en versjon som kan selges i store volum. Den har bidratt til å kjøpe deler og til å utføre tester, forklarer Antal.


""Foto: CA Technology Systems
CA Technology Systems ønsker å gjøre sykling mer bekvemmelig for å få folk til å velge elsykkel fremfor bil.

Tilskuddet trigget også privat kapital, og bedriften fikk 25 millioner kroner fra investorer.

– Vi ser et vekstpotensial og et behov for å skalere opp produksjonen til virkelig store volum, sier Ljøsne.

Mer bærekraftig verdikjede

Ambisjonen er å bygge en profitabel fremtidsrettet industri med robotisering i Norge og i Europa.

– Vi ønsker også å skape en mer bærekraftig verdikjede basert på europeisk produksjon istedenfor asiatisk produksjon, sier Antal.

CA Technology Systems startet opp allerede i 2010. Seniorrådgiver Nyhus peker på at Christian og Knut Tore har tatt risiko i mange år.

– Det er veldig flott at noen tør å gjøre det. Vi er alle avhengige av at det blir skapt nye virksomheter og arbeidsplasser, så det er vi takknemlige for, sier Nyhus.



Publisert :
Sist oppdatert :