Vil du ha de siste nyhetene fra Innovasjon Norge?
 • EN
 • Logg inn
 • Eventyrlig vekst med økologisk spekemat

  Kristoffer Evang startet opp Ask Gård Foredling i 2013 med kona Anne Marte Ruud Evang. Ask Gård Foredling
  Kristoffer Evang startet opp Ask Gård Foredling i 2013 med kona Anne Marte Ruud Evang.Ask Gård Foredling

  Mangel på økologisk spekemat i butikkhyllene fikk Ask Gård Foredling til å starte opp produksjonen selv. 

  Siden oppstarten på stabburet i 2013, har Ask Gård Foredling hatt økt etterspørsel og leveranse av produkter hele veien. De har skapt arbeidsplasser ved å foredle eget og andres økologiske kjøtt av sau og svin til spekemat.

  Vil vokse i dagligvarebransjen

  Selskapet har på kort tid knyttet til seg store aktører og leverer i dag til delikatesseforretninger, restauranter og utvalgte Meny-butikker i hele Norge. Nå vil de vokse seg større i dagligvarebransjen.

  – Vi hadde ikke hatt råd til å vokse oss i nærheten så store uten Innovasjon Norge. Ved hjelp av vekstmidler fikk vi råd til å øke varelageret, noe som er svært kostbart i spekematbransjen, sier daglig leder Kristoffer Evang.

  Støtte til utvikling

  Seniorrådgiver Beret Mette Haga i Innovasjon Norge Vestfold viser til fantastiske tall.

  – Vi ser at selskapet har hatt en eventyrlig omsetningsvekst. Å vokse så mye med spekevarer er krevende på grunn av stor kapitalbinding i varer under bearbeiding, sier hun.

  Innovasjon Norge har støttet Ask Gård Foredling siden begynnelsen, blant annet med støtte til utvikling av emballasje, merking og pakking i forbindelse med å produsere produkter for dagligvarebransjen. Leveranseavtalene med dagligvarebransjen krever at produktene leveres med emballasje tilpasset butikkhyllene.

  Prisvinnende pålegg

  Ask Gård Foredling er unikt ettersom ingen andre produserer økologisk spekemat i Norge. De har spesialisert seg på økologisk salami og pålegg, og vunnet priser som "Årets Matspire" og "Det Norske Måltid 2017". De vant også den nasjonale bedriftsutviklingsprisen i landbruket for 2018. 

  Råvarer direkte fra bonden, godt håndverk og enestående smaker er kjernen i alle produkter. Produksjonen følger en rekke prinsipper for bærekraftig matproduksjon. Fra 2019/2020 planlegger Ask Gård Foredling å bygge ny fabrikk for økologisk salami.