Vil du ha de siste nyhetene fra Innovasjon Norge?
 • EN
 • Logg inn
 • Har som mål å erstatte gummikuler på fotballbaner

  – Det er på høy tid at vi finner en god erstatning for gummikulene som spres på og utenfor fotballbaner over hele landet, sier daglig leder i Biobag, Kjell Ivar Bache. Biobag
  – Det er på høy tid at vi finner en god erstatning for gummikulene som spres på og utenfor fotballbaner over hele landet, sier daglig leder i Biobag, Kjell Ivar Bache.Biobag

  Produsenten av poser og sekker for matavfall, komposterbar film og andre miljøvennlige produkter tenker nytt. De vil nå finne en god erstatning for gummikulene som spres på og utenfor fotballbaner.

  – Gummikulene er laget av gamle bildekk, og det er sjokkerende at de fortsatt brukes på baner over hele landet, sier daglig leder i Biobag, Kjell Ivar Bache.

  Biobag Gruppen er en av verdens ledende produsenter av komposterbare og bio-nedbrytbare produkter, samt matavfallsbøtter, hundeposer og bestikk.

  Gummikuler på fotballbaner
  I produksjonen av deres produkter er det omkring fem prosent avkapp. Bache fikk idéen om å bruke avkappet til erstatning for gummikulene som brukes på fotballbaner. Kulene de produserer lages av en blanding av bio-nedbrytbar plast og lignin. Ligninen leveres av Borregaard i Sarpsborg. Komposisjon er holdbar på bane og nedbrytbar i områdene utenfor.

  – De oppmalte gummidekkene som brukes på fotballbaner i dag inneholder tungmetaller og er lite miljøvennlige, forteller Bache og fortsetter:

  – De er rimelige å kjøpe, men svært kostbare å deponere. Man bruker opptil 100 tonn kuler på en bane, og deponeringsavgiften kan komme opp i 300.000 kroner. Vårt produkt vil være nedbrytbart i kontakt med naturlige elementer som jord og vann, og det vil dermed enten kunne brukes som masse eller ha en lav deponeringskostnad. Vi ser for oss at for eksempel anleggsgartnere kan benytte seg av produktet etter bruk.

  Økonomisk støtte  
  I fjor fikk Biobag tilskudd til forprosjekt innen sirkulærøkonomi fra Innovasjon Norge. Tidligere i år fikk de innvilget tilskudd fra Miljøteknologiordningen. Kjell Ivar benyttet seg også av tilbudet om Innovasjonsverksted.

  – Den økonomiske støtten var helt avgjørende for oss. Vi hadde ikke turt å sette i gang pilotprosjektet og forskningsdelen bare med egne midler. Nå får vi mulighet til å ha både et pilotanlegg i fullskala, samt å forske og dokumentere, forklarer Bache.

  Innovasjon Norge ser på forretningsideen som innovativ og bærekraftig. De vil bidra til å løse et miljøproblem og samtidig være positivt for utøverne som benytter fotballbanene. Lykkes de med utviklingsprosjektet, kan selskapet ha gode muligheter med produktet internasjonalt. Vi ser at vår medvirkning er viktig for å dele risiko med selskapet i utviklingsfasen. 

  Samarbeid med andre
  Biobag International har inngått et samarbeid med Fotballforbundet, og deres nedbrytbare granulater tilfredsstiller FIFAs krav til mekaniske egenskaper. Askim-firmaet samarbeider med et laboratorium i Oslo for testing og videreutvikling av produktet. I tillegg ble et prøveprosjekt på Svendstuen skole igangsatt i mai.

  En kommune har vist interesse for prosjektet og har sagt seg villig til å være pilotkunde.

  – Det at vi har fått støtte fra et anerkjent og statlig organ som Innovasjon Norge, og at forretningsidéen er gjennomgått og godkjent, vil nok hjelpe oss og få med flere på laget og medvirke til at vi får tillit og troverdighet i markedet, sier Bache.

  Potensielle kunder vil være kommuner, idrettsforeninger som har fotballbaner og fotballforbund.

  Internasjonale muligheter
  Firmaet har store internasjonale ambisjoner. Hovedkontoret ligger i Askim, og de har etablert datterselskaper i Norge, Sverige, Danmark, Irland, Estland, Finland, Australia og USA, samt partnere som representerer BioBag i mange andre land.

  Bache mener potensialet er enormt i hele Norden, Tyskland og en rekke andre land. Utfordringen blir det store volumet og å kunne dekke en stor etterspørsel. Men aller først ønsker de å bruke høsten og vinteren på testing og dokumentering, og om alt går som planlagt slippes produktet på markedet til neste år.