Vil du ha de siste nyhetene fra Innovasjon Norge?
 • EN
 • Logg inn
 • Borer etter varme i jordens indre

  Well Id-teamet med (fra venstre) Lars Øy, Jofrid Vestbøstad, Vytautas Usaitis og Inge Bye.  Well Id
  Well Id-teamet med (fra venstre) Lars Øy, Jofrid Vestbøstad, Vytautas Usaitis og Inge Bye. Well Id

  Med helnorsk sensorteknologi skal Sandnes-bedriften Well Id revolusjonere oljeboring og gjøre det lettere å hente ut fornybar underjordisk energi.

  I løpet av kun to år har Well Id utviklet sensoren 4D Caliper som benyttes for å drive såkalt brønnlogging under oljeboring. Brønnlogging består av en loggepakke med ulike sensorer som gir informasjon om geologisk sammensetning og hvor det er optimalt å bore.

  4D Caliper måler størrelsen og formen på borehull 100 ganger raskere og mer nøyaktig enn eksisterende løsninger.

  – Vår nye sensor gir sikrere brønner og fører til en betydelig redusert borekostnad. Dette gagner både miljøet og den norske økonomien, forteller prosjektleder i Well Id, Jofrid Vestbøstad.

  Ifølge Vestbøstad ligger i dag det største markedet for løsningen innen petroleumsbransjen, men teknologien vil bli ettertraktet både for CO2-deponering og geotermiske brønner.

  Gjør geotermisk energi lønnsomt

  Norge har et stort potensial til å hente ut fornybar geotermisk energi, eller varme som ligger i jordskorpen. Men dagens brønnloggingsteknologi er svært dyr og tungvinn å operere, og den er ikke egnet til geotermisk boring.
  4D Caliper-sensoren kan raskt identifisere fjellsprekker og soner der det strømmer varmt vann, såkalte permeable soner.

  – Vi sparer enorme borekostnader ved å stoppe boringen når vi har funnet en slik sone. Vanligvis ville boringen fortsatt til vi nådde den dybden som var planlagt, noe som gir en mye dyrere brønn og minimal økning i energiproduksjonen, forklarer Vestbøstad.

  I tillegg er det anslått at 4D Caliper-sensoren kan øke boreeffektiviteten i oljesektoren med 10 prosent i året. Dette tilsvarer årlig 110 000 tonn mindre CO2-utslipp.

  Fra medisin til brønnlogging

  Arbeidet med 4D Caliper startet i 2016. Impulsradar-teknologien i utstyret er utviklet av forskere ved Universitet i Oslo, basert på teknologi vi vanligvis finner i den medisinske verden.

  – Det er flott at vi kan utnytte synergier med medisinsk industri og de solide forskningsmiljøene ved norske universiteter. Bransjen for brønnlogging er total dominert av store globale aktører, og da er det enda kjekkere å utvikle norske løsninger, sier prosjektlederen.

  Skaper nye arbeidsplasser

  Innovasjon Norge har gitt tilskudd til utvikling av 4D Caliper gjennom miljøteknologistøtte, oppstartslån og innovasjonskontrakt. I dag har Sandnes-bedriften seks dedikerte ansatte med høy faglig kompetanse, i tillegg til å ha skapt arbeidsplasser for leverandører og samarbeidspartnere.

  Den internasjonale interessen har ikke latt vente på seg. Gjennom samarbeidsprosjekter med ConocoPhillips og Equinor blir teknologien pilotert og levert til det norske markedet først, etterfulgt av en global satsing.

  – Vi opplever svært stor interesse for 4D Caliper og håper dette viser hvor mye unik kunnskap det er i Norge på dette feltet. Flere bør utnytte mulighetene som ligger i å samarbeide på tvers av bransjer, avslutter Vestbøstad.