• EN
 • Logg inn
 • Samler data sømløst fra hele verden

  Bjørnar Torsnes, daglig leder og CEO i CodeIT, mottok 1,2 millioner euro gjennom Horizon 2020.  CodeIT
  Bjørnar Torsnes, daglig leder og CEO i CodeIT, mottok 1,2 millioner euro gjennom Horizon 2020. CodeIT

  CodeIT har utviklet en programvare som håndterer industriprosessers dokumentasjonskrav på en digital og brukervennlig måte. Prosjektet har fått betydelig støtte fra EU og Innovasjon Norge.

  Produktet eMRB® (electronic Manufacturing Record Book) håndterer informasjonsinnhenting direkte fra utstyr på ulike lokasjoner i hele verden. Kunden får rask tilgang til sine data og kan gjøre endringer i sanntid.

  Programmet er bygget på standardløsninger i åpen kildekode, i stedet for skreddersøm, noe som gjør det kostnadseffektivt, enkelt å sette opp og vedlikeholde. Sikkerhetsnivået er høyt. Dermed unngår kunden å være avhengig av én totalleverandør og slipper å jobbe med systemer som ikke snakker sammen.

  Idéen oppsto i grensesnittet mellom krevende kundepartnere (Tine IKT og Bestra Engineering) og CodeIT i et IFU-prosjekt (nå Innovasjonskontrakter).

  Rådgivning i ti år

  Innovasjon Norge har levert strategisk rådgivning til Codeit gjennom ti år. Prosessen med IPR-rettighetene knyttet til navnet eMRB, ble satt i gang i samråd med spesialrådgiver Lars-Erik Solvang i Innovasjon Norge.I tillegg har de motatt lavrisikolån, IFU-tilskudd, etablerertilskudd og designrådgiving. Selskapet deltok også på FRAM Strategisk ledelse i 2013/2014 og Go Innovation i 2016/2017. 

  - Å ha krevende samtalepartnere hos Innovasjon Norge på seniornivå, som forstår dette med langsiktighet og stahet har vært avgjørende. Innovasjon Norge har vært en viktig siden den spede begynnelsen. CodeITs suksess er et resultat av over ti års bevisst arbeid. Det har vært svært viktig for meg å dokumentere at vi bygger en solid virksomhet, og en forretningsmodell som spisser seg innenfor kjerneaktivitetene. Samtidig har vi vært opptatt av å gripe nye muligheter som springer ut fra kjernevirksomheten, sier Bjørnar Torsnes, CEO i CodeIT.

  Hentet finansiering fra EU

  De mottok 1,2 millioner euro gjennom EU-programmet Horizon 2020, som gir støtte tilsmå og mellomstore bedrifter med internasjonale ambisjoner innen forskning og innovasjon. 

  – Effekten har vært betydelig! Vi kunne gi gass og følge opp med ressurser som hadde vært helt umulig uten EU-støtten. Fart og god timing er kritiske suksessfaktorer. Hvis vi mister tempo, legges landskapet åpent for konkurrerende løsninger. Man kan miste momentum i egen organisasjon og risikere at flinke nøkkelpersoner går lei, når faglige utfordringer ikke møter de personlige ambisjonene. Det kan bety at prosjektet går over i en negativ fase og mister den drivende gjennomslagskraften, sier Torsnes.

  Internasjonalt marked

  Fra de begynte utviklingen og til produktet var merkevarebeskyttet og på markedet gikk det fire år. Etter lansering har pilene pekt oppover.

  Kjerneområdet er Norge og Sverige, men CodeIT har også en del kunder i Danmark og Finland. Gjennom sin største kunde, Marine Harvest, har de installasjoner i Skottland, Irland og USA. De har opprettet et salgskontor i Vietnam, og Canada står for tur.