• EN
 • Logg inn
 • Hjelper unge å knekke lesekoden

  Skolestart med bokstavmestring og mer tid til frilek for alle barn. John Erik MA Galliano
  Skolestart med bokstavmestring og mer tid til frilek for alle barn.John Erik MA Galliano

  Gründeren av iMAL hadde jobbet som spesialpedagog i 20 år, da hun oppdaget en ny måte å øve inn bokstaver på. Metoden brukes nå av 500 skoler i Norge, og konseptet har internasjonalt potensiale.

  Regine Nagelhus har utviklet iMAL-metoden som skal bidra til effektiv leseopplæring på tross av dysleksi, språkvansker eller generelle lærevansker.

  – Det tok litt tid før jeg skjønte hva dette dreide seg om, men da jeg ble presentert for markedsaksepten, innså jeg at hun har noe viktig på gang. Det er et stort samfunnsproblem som hun søker å løse. Mange unge sliter fordi de aldri har lært å lese og skrive skikkelig. Hun har fått mange tilhengere på sin vei og gjør mye riktig, sier Inger Einvik, rådgiver i Innovasjon Norge Trøndelag.

  Nyttig bedriftsnettverk

  Prosjektet er et godt eksempel på en distriktsbedrift som jobber inn mot det offentlige. iMAL har fått både kompetanse og kapital fra Innovasjon Norge.

  – Vi har fått avgjørende støtte og veiledning fra Innovasjon Norge. Mentorstøtten har gitt oss verdifull kunnskap gjennom kritiske faser, og bedriftsnettverket resulterte i et samarbeid som førte til at vi fikk testet en betaversjon i Sverige, forteller Nagelhus.

  Hun testet opplegget gjennom egen praksis før hun bestemte seg for å kommersialisere i 2015. Gjennom aktivt bruk av sosiale medier har pedagoger i hele Norge gitt tilbakemeldinger på læremidler og kurskonsept i utviklingsfasen. iMAL selges til skoler som årslisenser, og sertifiserte kursledere holder opplæring.

  Aktiv bruk av sosiale medier

  – Min ambisjon er at elever skal lykkes med lesing og skriving fra første dag på skolen. Lyset i øynene til et barn som knekker lesekoden er bedriftens drivkraft, understreker Nagelhus.

  Målet er å utvikle en levedyktig bedrift som skaper arbeidsplasser. iMALs mottakelse i det norske markedet har gjort internasjonalisering svært interessant. I 2018 igangsatte Nagelhus et utviklingsprosjekt for å innhente kunnskap om nettverk og muligheter internasjonalt. I første omgang gjelder dette Sverige, Tyskland og Spania.

  I 2019 ble iMAL nominert til Årets Sosiale Entreprenør. Prisen tildeles et selskap med innovative og gode løsninger på sosiale utfordringer. Vinneren er en sosial entreprenør som har et særskilt stort potensial til å løse sosiale utfordringer i samfunnet.