Vil du ha de siste nyhetene fra Innovasjon Norge?
 • EN
 • Logg inn
 • Kan sitte på løsningen til rent vann

  Gründer Helge Weman, fikk en lys idé og er nå i gang med å utvikle en banebrytende UV LED-teknologi. Fra venstre: Helge Weman, Dheeraj Dasa og Julie Hessevik. Erik Børseth/Synlig Design
  Gründer Helge Weman, fikk en lys idé og er nå i gang med å utvikle en banebrytende UV LED-teknologi. Fra venstre: Helge Weman, Dheeraj Dasa og Julie Hessevik.Erik Børseth/Synlig Design

  Teknologibedriften Crayonano utvikler en ny chip til bruk i UV LED-lamper. Den banebrytende nanoteknologien skal drepe bakterier og virus på en grønnere og mer effektiv måte. Bedriften kan sitte på svaret til en av vår tids største miljømessige og humanitære kriser, rent vann. 

  – Forestill deg en UV-lommelykt du lyser med i et glass vann og at lyset dreper alle bakteriene i vannet. En slik løsning vil enkelt kunne brukes i utviklingsland der de ikke har tilgang på rent vann, forklarer gründer og teknisk leder i Crayonano, Helge Weman, som også arbeider som professor på NTNU. 

  UV-lys erstatter kjemikalier i desinfisering av  vann, luft og ulike overflater. Slike lamper er ikke noe nytt, de har vært brukt i mange år. Men fortsatt inneholder de fleste slike lamper kvikksølv, et miljøskadelig stoff som FN har vedtatt å fase ut. Nå er UV-LED i ferd med å ta over for tradisjonelle UV-lamper, og det er slike lamper Crayonanos teknologi skal inn i. 

  – Vi utvikler en ekstremt tynn og lett chip som kan avgi store mengder lys fra et lite område. Den nye teknologien, som bruker nanomaterialer, løser kvikksølvproblemet og er mer energibesparende enn UV LED-lampene som brukes i dag, forklarer Helge Weman.

  Med høyere effektivitet og lavere kostnader kan UV LED-lampene svare på noen av vår tids største miljømessige og humanitære kriser. 

  Lys markedsfremtid

  I Trondheim har Crayonano nå tatt i bruk et topp moderne produksjonssystem som normalt brukes av industrien for å fremstille synlig LED.

  – Målet er å bruke samme utstyr for våre UV LED-lamper slik at vi kan demonstrere teknologien for storskala industriell produksjon, forteller Weman, som mener produktet har stort markedspotensial.

  UV LED-markedet er fortsatt umodent og mulighetene for teknologiske fremskritt er enorme. Flere rapporter spår en verdi på over én milliard dollar innen fire til fem år.

  Crayonano forsker i disse dager på hvordan den nye løsningen skal bli best mulig. Målet er å utvikle en prototype på UV LED-chipen i løpet av 2019. Samtidig er Weman i ferd med å bygge et sterkt fagmiljø innenfor forskning på UV LED på NTNU. 

  En viktig norsk verdiskaper

  Det at Crayonanos teknologi både har positive miljøeffekter og retter seg mot et norsk og internasjonalt marked, gjør dem spesielt interessante for Miljøteknologiordningen. Så langt har de mottatt 18,5 millioner kroner i tilskudd av Innovasjon Norge. 

  Seniorrådgiver i Innovasjon Norge, Hans Fredrik Emdal, håper de på sikt vil bli en viktig verdiskaper i Norge og Trøndelag. 

  – Målet er at teknologien vil bidra til å fase ¬ut kvikksølv og redusere energiforbruket, og selvfølgelig gi renere vann og mat som har mindre skadelige bakterier i seg, sier han.