• EN
 • Logg inn
 • Sprer husdyrmøkk over hele verden

   N2 Applied
  N2 Applied

  Fra Svene til Sør-Afrika: Bedriften N2 Applied har utviklet en metode som gjør at bonden kan produsere miljøvennlig gjødsel på gården. Nå leverer de teknologien til verdensmarkedet.

  Metoden til Grete Sønsteby gjør at bøndene slipper å kjøpe kunstgjødsel basert på fossile gasser.

  – Det er fenomenalt! Bonden tar tilbake kontrollen over sitt eget økosystem, og produserer gjødsel som er mer lønnsomt og effektivt å bruke. Ikke minst reduserer produktet miljøskader på storsamfunnet, og har tilleggsverdier som å fjerne den verste møkklukta, forteller Grete Sønsteby, medgründer og daglig leder i N2 Agri og N2 Applied.

  Løsningen er å ha en såkalt plasmareaktor på størrelse med et kjøleskap på gården. Den forsynes av grønn strøm som solenergi, vindkraft eller biogass. Prosessen skjer når husdyrmøkka blir tilsatt nitrogenoksid, som er fremstilt fra ladet luft. Da bindes næringsstoffene i møkka og går ikke tapt for bonden.

  Ut på nye marker

  Allerede i år skal maskiner ut i markedene i Norden, Storbritannia, Irland og Sør-Afrika. I løpet av de to neste årene venter flere markeder i Asia, Amerika og Afrika.

  – Lave strømkostnader for bonden og god bevissthet rundt klima gjør Storbritannia til et viktig marked for oss i denne fasen. Vi opplever at britiske bønder har en vilje til å få ned utslipp i verden, sier Sønsteby.

  Gründeren understreker at Innovasjon Norge har vært og er en viktig sparringpartner.

  – Det Innovasjon Norge tilfører er gull verdt, både i form av rådgivning og finansiering. Selv om vi har vokst oss større, er vi fortsatt sårbare og avhengig av tjenestene deres. Både i Sør-Afrika og i Sverige har kontorene deres vært døråpnere, sier Sønsteby

  Etablerertilskudd, Miljøteknologiordningen, som er finansiering til å bygge pilot- og demonstrasjonsanlegg, og eksportkompetanse-programmet Global Growth er eksempler på tjenester de har fått fra Innovasjson Norge.

  Tester plasmareaktorene

  N2 Applied har ambisjoner om å bli verdens største møkkaselskap. 

  – I dag forsvinner store mengder av nitrogenet og næringsstoffene fra husdyrmøkk ut i lufta. Det nitrogenet er skadelig for miljøet og må erstattes for at husdyrmøkka skal kunne brukes som gjødsel. Det gjør vi noe med, og mener vi kommer til å lykkes, fastslår teknologigründeren.

  I 2018 ble Grete Sønsteby kåret til årets Female Entrepreneur. En av årsakene er at hun satser internasjonalt og jobber mot ett eller flere av FNs bærekraftmål. Prisen, som er et samarbeid mellom Nærings- og fiskeridepartementet og Innovasjon Norge, ble overrakt av kronprinsesse Mette-Marit på Nordic Innovation House i New York.