• EN
 • Logg inn
 • Gjør husdyrmøkka lønnsom og miljøvennlig

   N2 Applied
  N2 Applied

  Bedriften N2 Applied har utviklet en metode som gjør at bonden kan produsere miljøvennlig gjødsel på gården, i stedet for å kjøpe kunstgjødsel basert på fossile gasser.

  – Det er fenomenalt! Bonden tar tilbake kontrollen over sitt eget økosystem, og produserer gjødsel som er mer lønnsomt og effektivt å bruke. Ikke minst reduserer produktet miljøskader på storsamfunnet, og har tilleggsverdier som å fjerne den verste møkklukta, forteller Grete Sønsteby, medgründer og daglig leder i N2 Agri og N2 Applied.

  Løsningen er å ha en såkalt plasmareaktor på størrelse med et kjøleskap på gården. Den forsynes av grønn strøm som solenergi, vindkraft eller biogass. Prosessen skjer når husdyrmøkka blir tilsatt nitrogenoksid, som er fremstilt fra ladet luft. Da bindes næringsstoffene i møkka og går ikke tapt for bonden.

  Deltatt på Global Growth

  Sønsteby understreker at Innovasjon Norge har vært og er en viktig støttespiller.

  – Det Innovasjon Norge tilfører er gull verdt, både i form av rådgivning og finansiering. Selv om vi har vokst oss større, er vi fortsatt sårbare og avhengig av tjenestene deres.

  Etablerertilskudd, Miljøteknologiordningen, som er finansiering til å bygge pilot- og demonstrasjonsanlegg, og eksportkompetanse-programmet Global Growth er eksempler på tjenester de har fått fra Innovasjson Norge.

  Tester plasmareaktorene

  N2 Applied er i full gang med å teste plasmareaktorene, og ambisjonen er å bli verdens største møkkaselskap. 

  – I dag forsvinner 30 prosent av nitrogenet og næringsstoffene fra husdyrmøkk ut i lufta. Det nitrogenet er skadelig for miljøet og må erstattes for at husdyrmøkka skal kunne brukes som gjødsel. Det gjør vi noe med, og mener vi kommer til å lykkes, fastslår teknologigründeren.

  I 2018 ble Grete Sønsteby kåret til årets Female Entrepreneur. En av årsakene er at hun satser internasjonalt og jobber mot ett eller flere av FNs bærekraftmål. Prisen, som er et samarbeid mellom Nærings- og fiskeridepartementet og Innovasjon Norge, ble overrakt av kronprinsesse Mette-Marit på Nordic Innovation House i New York.