Vil du ha de siste nyhetene fra Innovasjon Norge?
 • EN
 • Logg inn
 • Samarbeider om smakfull Smølagulrot

   Wigdis Wollan
  Wigdis Wollan

  Smøla Produksjonslag SA er et medlemseid samvirkeforetak bestående av tolv gårdbrukere. Sammen produserer og leverer de Smølagulrot - kanskje Norges mest smakfulle gulrøtter.

  Samvirket, som også produserer kålrot og andre grønnsaker, under merkevaren Smølagrønt, har vært i drift siden 1954. I 2018 ble bedriften hedret med bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Møre og Romsdal.

  - Prisen gjenspeiler at vi har gjort mye riktig de siste åra. Dette er en inspirasjon for oss og vårt videre arbeid med å produsere grønnsaker av høy kvalitet, sier en stolt styreleder, Odd Harald Solheim.

  Steinar Johnsen i Innovasjon Norge roser samarbeidet og resultatene til laget.

  - Driftige bønder har slått seg sammen og etablert et miljø der stadig nye metoder og sorter dyrkes frem til glede for matglade nordmenn. Gulrot fra Smøla kjennetegnes ved at den er saftig, søt og knasende sprø, sier han.

  Gunstig lån fra Innovasjon Norge

  Smøla Produksjonslag har foretatt flere store innvesteringer de siste årene. I forbindelse med nytt sorteringsanlegg for seks år siden, var tilskuddet fra Innovasjon Norge avgjørende for gjennomføringen. De fikk også et tilskudd på 1,3 millioner kroner da nytt kjølelager ble bygd i 2017, og har mottatt støtte til bedriftsutvikling. 

  - I tillegg er deler av lånefinansieringen på prosjektet fra Innovasjon Norge, fordi renten ble betydelig gunstigere enn på et ordinært banklån. Totalt sett førte dette til at økonomien i prosjektet ble forsvarlig, og vi kunne gjennomføres uten for stor risiko. Det er ingen tvil om at Innovasjon Norge har vært en sterk pådriver til der vi står i dag, understreker Solheim.

  Innovative bønder med god omsetning

  Smølabøndene har i flere år gjennomført innovative prosjekter. Sammen har de investert i nye pakkelinjer,  utviklet emballasje og det grafisk uttrykket. Den stadige utviklingen har hatt utslag på bunnlinjen. I fjor hadde selskapet en omsetning på rundt 20 millioner kroner og leverer nå varer i hele Møre og Romsdal fylke.

  Det er bøndene selv som står bidrar med pakking og sortering, i tillegg har selskapet en fast ansatt i tillegg til daglig leder.

  - Smøla Produksjonslag SA og produksjonsmiljøet på Smøla viser nok en gang at samarbeid er et viktig element for å lykkes sier Bjarne Øygard i Innovasjon Norge.

  Smøla produksjonslag
  Smøla