Vil du ha de siste nyhetene fra Innovasjon Norge?
 • EN
 • Logg inn
 • Gjør jorda produktiv med damp

   Soil Steam
  Soil Steam

  Sandefjord-selskapet Soil Steam har utviklet en teknologi som bruker damp, i stedet for plantevernmidler, til å drepe ugress.

  Industrielt landbruk over hele verden bruker store mengder plantevernmidler for å holde seg produktive og unngå matavfall. Dette har stor helse- og miljørisiko. Soil Steams maskin gjør at bøndene både kan bruke mindre sprøytemidler og gjødsel.  Damp-metoden dreper 95 prosent av all sopp, ugress og nematoder i jorda, og gjør landbruket mer produktivt ved å forbedre høstingen og øke lagringstiden for bøndene.

  – Det unike er at vi kan rense jorddybder ned til 30 cm. Da kan bonden pløye og bearbeide jorden uten at han drar opp sopp, ugressfrø og lignende fra jordlaget under. Én behandling er effektiv nok til å vare i opptil fem år, forteller Hans Kristian Westrum, salgs- og markedssjef i Soil Steam.

  Seks av FNs bærekraftmål

  Han legger til at de klarer å gjøre dette på en energieffektiv måte ved å bruke vakuum til å suge dampen inn i jorden. Dette er mye mer effektivt enn å prøve å presse dampen ned i jorden. I utgangspunktet vil all produksjon av grønnsaker, bær, frukt og blomster bli bedre dersom man damper jorden. Noen sorter har bedre effekt enn andre.

  – Vi jobber med hele verden som marked, men i første omgang vil store produsenter og entreprenører kjøpe de første maskinene våre. Entreprenørene kan selge tjenesten videre, og hjelpe bønder som er interessert i å teste damping. På sikt er det potensiale for at det kan gå mer enn 100 maskiner bare i Norge, sier Westrum, og understreker at maskinen deres berører hele seks av FNs bærekraftmål.

  Starthjelp fra Innovasjon Norge

  Westrum er glad for at Innovasjon Norge har vist prosjektet tillit fra begynnelsen av.

  – Uten startfinansiering fra Innovasjon Norge er det faktisk stor sjanse for at vi aldri hadde satt i gang. Vi har møtt kontaktpersoner som er levende opptatt av å hjelpe oss, og de bruker nettverket sitt aktivt for at vi skal lykkes. Det tar tid å følge opp prosessene, men vi er i en så heldig posisjon at vi har nok folk til å følge opp disse, uten at det går utover produksjonen. 

  Soil Steams løsning er basert på mer enn 20 års forskning, utvikling og testing. Maskinen kan dekke mellom 600 og 1 500 kvadratmeter jordbruksareal i timen, avhengig av jordens temperatur og fuktighet. 

  Maskinen til salgs i 2018

  I 2017 demonstrerte Soil Steam en svært avansert prototype i Tyskland. Da fant de forbedringspunkter og lærte at potensielle kunder ville ha en mindre, raskere og billigere maskin. Den er under utvikling og skal stå klar høsten 2018.

  – Framover er det effektiv serieproduksjon, deretter blir det eksport. Vi har lokale investorer med oss, og leter etter flere flinke folk til laget vårt. Vi skal være klare med et team for salg, oppfølging og service når maskinen vår er klar for markedet, sier Westrum.

  Les om løsningen i The Explorer: Replacing pesticides with steam and increasing harvests