Vil du ha de siste nyhetene fra Innovasjon Norge?
 • EN
 • Logg inn
 • Stavanger ysteri

   Tommy Ellingsen
  Tommy Ellingsen

  Det unike samarbeidet mellom økobonden Kolbjørn Anda og Stavanger Ysteri har resultert i prisbelønte oster fra en bynær og bærekraftig matproduksjon. 

  Da Lise Brunborg kom tilbake til Stavanger for å starte eget ysteri i 2015, var hun på jakt etter god melk og hadde hørt gjetord om produktene til økobonden Anda. Et treff resulterte raskt i et samarbeid, og ble startskuddet for Stavanger ysteri.

  - I oppstarten av ysteriet var det alfa omega for meg å få støtte fra Innovasjon Norge. Osten skal modnes i et halvt år etter produksjon, så det tar lang tid fra kostnadene løper til inntektene kommer. Med støtten klarte jeg å bygge opp ysteriet uten investor, og bedriften står helt på egne bein.

  Stavanger Ysteri produserer fem ulike oster. Alt fra blåmuggost til kjellermodne og ferske oster. Ostene har mottatt flere utmerkelser og blir solgt til spesialbutikker over hele landet. De er også på menyen til Michelin-restaurantene Renaa i Stavanger og Maaemo i Oslo.

  På naturens premisser

  Bonden Anda og Brunborg mottok bedriftsutviklingsprisen for landbruket i Rogaland i 2018. De håper oppmerksomheten inspirerer andre til å satse på landbruk og matproduksjon i bynære strøk. 

  Leder i Innovasjon Norge Rogaland, Marit Karlsen Brandal, hyller prisvinnerne.

  - Samarbeidet viser at det er mulig å gå sin egen vei i lokalmatproduksjonen. De unike ostene er en hyllest av norsk landbruk og ærlige norske råvarer. I denne bynære lokalmatproduksjonen er det et solid fokus på bærekraft. Til sammen utgjør dette samarbeidet et meget godt eksempel på framtidsrettet matproduksjon.

  Vekststøtte over tre år

  Stavanger Ysteri tilbyr forskjellige oster og eksperimenterer stadig for å utvikle nye spennende produkter, som den halvfaste kjellerlagrede hvitosten Fru Luna. Storselgeren er osten Fønix.

  - Vekststøtten som Innovasjon Norge innvilget i 2017 er en meget god trygghet i den fasen vi er inne i nå. Ysteriet får utbetalt veksttilskuddet i januar, fordelt over tre år. Å starte året med en buffer, gjør at vi tør mer - både å øke produksjonen og antall ansatte, forteller Brunborg og legger til:

  - I 2017 betalte ysteriet like mye tilbake i overskuddsskatt som tilskuddet som ble gitt i januar. Da tenker jeg at veksttilskuddet fungerer optimalt!