Vil du ha de siste nyhetene fra Innovasjon Norge?
 • EN
 • Logg inn
 • Bygg din egen hagestue fra sofaen

  Hagestuene settes sammen av ulike standardelementer i en ny innovativ programvare. Slik kan et ferdig bygg se ut. TMM Produksjon/TV3
  Hagestuene settes sammen av ulike standardelementer i en ny innovativ programvare. Slik kan et ferdig bygg se ut.TMM Produksjon/TV3

  Talgø MøreTre er allerede ledende på produksjon av royalbehandlet og miljøvennlig trelast. Nå satser de også på teknologi og digitalisering for å gjøre produktene enklere tilgjengelig for kundene.

  For mange er Talgø best kjent som møbelprodusent med en historie som strekker seg helt tilbake til slutten av 1800-tallet. Siden oppkjøpet av MøreTre i 1997 har selskapet beveget seg mot nye forretningsområder – og det med suksess.

  Behandlingen der trevarene både trykkimpregnereres og kokes i olje under vakuum, gjør at produktene har lang levetid og trenger lite vedlikehold sammenlignet med annet behandlet treverk.

  Talgø MøreTre har blant mye annet utviklet et fleksibelt konsept for hagestuer. Prinsippet er enkelt: Ved å produsere en rekke ulike royalbehandlede standardelementer som kan settes sammen på ulike måter, kan kunden enkelt utforme sitt eget småbygg til hagen.

  – Vi ønsker å ha det beste grunnproduktet, samtidig som vi vil være innovative i hvordan vi tilpasser oss kunden, forteller Elmer Talgø, forsknings- og utviklingsleder i Talgø MøreTre.

  Kritikerrost programvare

  Etter store investeringer, kunne selskapet i 2018 lansere en web-løsning som lar kundene designe sine egne hagestuer fra sin egen sofa. Løsningen har fått gode tilbakemeldinger fra fagmiljøer innen feltet og er godt mottatt i markedet.

  – Byggmodulen viser deg hvordan bygget vil se ut og med en pris som du kan ta med deg til nærmeste forhandler. Løsningen ble i utgangspunktet utviklet for hagestuer, men tanken er å videreutvikle konseptet til å omfatte for eksempel garasjer og redskapshus, forteller Talgø.

  Ifølge Talgø vil det neste steget våre å ta i bruk såkalt AR-teknologi (augmented reality) for også å kunne vise hvordan bygget vil se ut på kundens egen tomt.

  Utnytter hele «fjøla»

  Med et ønske om gå i spissen for miljøvennlig produksjon og drift, fokuserer selskapet nå på å gjøre hele verdikjeden og organisasjonen så miljøvennlig som mulig. Dette innebærer blant annet å utnytte så mye som mulig av trevarene de får inn. Dette har resultert i at restene blant annet brukes til dyrestrø, oppvarming av egen produksjon og briketter som selgestil både industri og forbrukere.

  Sammen med skandinaviske forskningsinstitusjoner driver Talgø MøreTre også utviklingsprosjekter på nye behandlingsformer for tre som skal være i kontakt med jord og sjø. Slik skal de kunne tilby bransjen enda et godt miljøalternativ.

  Alfred Øverland, innovasjonsrådgiver i Innovasjon Norge, sier at en av hovedgrunnene til at de støtter prosjektet er selskapets miljøvennlige prosesser.

  – Talgø MøreTre er en viktig samfunnsaktør i lokalmiljøet sitt i Surnadal og bruker råstoffet vi har lokalt tilgjengelig på en god måte. De videreutvikler kjente prosesser og tilpasser dem til nye tider og krav blant annet gjennom sin nyskapende teknologi. Dette er mye av årsaken til at vi har valgt å støtte dem med økonomiske midler gjennom innovasjonsprogrammet, sier Øverland.