Vil du ha de siste nyhetene fra Innovasjon Norge?
 • EN
 • Logg inn
 • Satser på salg av fetaost og brunost fra eget gårdsysteri

   Marianne Rønning
  Marianne Rønning

  Med finansieringshjelp fra Innovasjon Norge har ekteparet på Tørresvangen gård realisert en 20 år gammel drøm. De skal produsere ost i eget ysteri og åpne utsalg på gården.

  Marianne Rønning og Vidar Nybu har hatt et sterkt ønske om å skape mer verdi ut fra gårdens ressurser, og ideen om å starte ysteri og gårdsutsalg har vært der lenge.

  De driver produksjon av geitemelk på heltid. I 2012 fikk de hjelp til å finansiere ombygging av geitefjøs fra Innovasjon Norge for å forenkle den daglige driften og øke produksjonen noe. Tørresvangen gård har 150 melkegeit og en melkekvote på omtrent 95 tonn, og all melka leveres til Tine.

  Innvilget støtte som motivasjonsfaktor

  Men de to siste årene har de gjort alvor av planene om eget gårdsysteri, og Innovasjon Norge har innvilget tilskudd til etableringen og til investeringene. Kunden har også med seg lokal sparebank på laget.

  – Innovasjon Norge har trodd på ideen vår fra første stund, og vi har fått god støtte i form av tilskudd til etableringsfasen. Penger er selvfølgelig viktig for å våge og satse, men en sterk motivasjonsfaktor er at andre mener prosjektet er liv laga. Det hadde vært lett å tvile på dette uten den drahjelpen, sier Marianne og Vidar.

  Finansieringsrådgiver Kristin Siksjø i Innovasjon Norge Innlandet er stolt av hva de bidrar til å realisere.

  – Tørresvangen har styrket næringsgrunnlaget på gården, og vi har bidratt til å bevare arbeidsplasser i distriktet. Det er både moro og meningsfylt, sier hun.

  Ti tonn melk

  Prøveproduksjonen av ost basert på geitmelk ble gjennomført med enkelt utstyr, og alt ble solgt unna eller gikk med som smaksprøver. Den gode mottakelsen var utslagsgivende for at ekteparet tok skrittet helt ut og bestemte seg for å satse på Tørresvangen gårdsysteri.

  I løpet av denne høsten/vinteren starter produksjonen av fetaost og brunost for fullt. Målet har de klart for seg – i 2021 skal det produseres ost av ti tonn melk. Gammelstua på gården er omgjort til produksjonslokale, og stabburet er gjort om til utsalgssted.

  Bevisste kunder krever kvalitet

  – Vi vet at kundene blir mer og mer bevisste sine valg med hensyn til dyrevelferd og produksjonsmetoder, og det er viktig for oss å bevare kvaliteten på råstoffet, understreker gårdbruker Marianne.

  I tillegg til melk- og osteproduksjon, er de råvareleverandør av geit- og killingkjøtt til Heidrun AS, som er en videreforedlingsbedrift på Tynset, samt Nortura. Stykningsdeler av kjøtt og egg vil man også få kjøpt på gården når utsalget åpner.