Vil du ha de siste nyhetene fra Innovasjon Norge?
 • EN
 • Logg inn
 • Snømåking med førerløse brøytebiler

  Testing av førerløse brøytebiler Fagernes lufthavn, Leirin Foto: Yeti Snow Technology
  Testing av førerløse brøytebiler Fagernes lufthavn, LeirinFoto: Yeti Snow Technology

  Hva skjer når man kombinerer et tradisjonelt mekanisk produkt med høyteknologi? Buskerud-bedriften Yeti Snow Technology revolusjonerer snømåking på flyplasser ved å utvikle førerløse brøytebiler. 

  Det stilles høye krav til snørydding av flyplasser. Start- og landingsbaner må være helt fri for snø for at flytrafikken skal flyte. Flyplassene er avhengige av å ha ansatte som står klare til å rykke inn når som helst. Risikoen for menneskelige feil er høy, og en mengde sikkerhetsklareringer kreves for at mannskap skal få tilgang til flyplassområder. Målet med Yeti Snow Technology er derfor å gjøre snømåkingen av flyplasser mer effektiv og sikrere, og ikke minst redusere både kostnader og køtiden i flytrafikken.

  Selvstyrt snøploging

  – Det hele startet med at Avinor ønsket å gjøre snøbrøyting autonomt. Vi i teknologiutviklingsmiljøet i Semcon lanserte ideen sammen med Øveraasen, som er verdens største leverandør av brøytebiler. Yeti Snow Technology er et resultat av å kombinere et tradisjonelt mekanisk produkt med høyteknologi og software, forteller prosjektleder for Yeti Snow Technology, John Emil Halden.

  Seniorrådgiver i Innovasjon Norge, Guri Bjønnes Hotvedt, sier at et tett samarbeid med pilotkunden Avinor har hatt stor verdi for prosjektet.

  – Avinor som pilotkunde har bidratt aktivt ved å la dem teste brøytebilene på deres flyplasser, sier hun.

  Vekker stor internasjonal interesse

  Da Yeti Snow Technology demonstrerte de autonome brøytebilene på Fagernes flyplass i mars 2018, dukket det opp kunder fra hele verden - 70 nysgjerrige representanter fra de største flyplassene i hele Europa og Canada.

  Yeti Snow Technology AS har fått innvilget 1,8 millioner kroner gjennom Innovasjonskontrakter for å utvikle teknologien.

  John Emil Halden understreker at midlene fra innovasjonskontrakten har vært til stor hjelp – og var en av grunnene til at de kunne sette i gang prosjektet.

  – Resultatet er et helnorsk og unikt produkt, som har skapt internasjonal interesse, sier Halden.

  Som skapt for norsk eksport

  – Vi har også fått en mengde forespørsler fra USA. Så i tillegg til å skape nye arbeidsplasser i Norge, er Yeti Snow Technology som skapt for norsk eksport, forteller Halden.

  Innovasjon Norge har tro på at Yeti Snow Technology kan bli et viktig eksportprodukt i fremtiden.

  – Yeti Snow Technology og teknologien har stort potensial både nasjonalt og internasjonalt, og vi ser frem til å følge utviklingen fremover, sier Guri Bjønnes Hotvedt, seniorrådgiver i Innovasjon Norge.

  Neste vintersesong videreutvikles prosjektet videre.

  – Nå vil vi ta steget fra å være et demonstrasjonsprodukt til å bli en del av et pilotprosjekt, hvor man deltar i daglig drift på en flyplass, avslutter Halden.