Vil du ha de siste nyhetene fra Innovasjon Norge?
 • EN
 • Logg inn
 • Nye flyruter mellom Tyskland og Nord-Norge

   Innovasjon Norge Tyskland
  Innovasjon Norge Tyskland

  I samarbeid med bedrifter i Nord-Norge, Nordnorsk Reiseliv AS og Lufthansa Group har Innovasjon Norge i Tyskland jobbet for å etablere direkteruter mellom Frankfurt, München og Tromsø.

  Det strategiske og langsiktige arbeidet ga uttelling i 2018 med åpning av flyruten mellom München og Tromsø. De reisende kan velge mellom to avganger i uken mellom desember og april. I tillegg ble ruten mellom Frankfurt og Tromsø utvidet til et helårstilbud fra høsten av.

  Ikke lavbudsjett-turister

  – Flyrutene sikrer Nord-Norge en enklere tilgang til det tyske og sentraleuropeiske markedet, og gjør det enklere å tiltrekke seg flere besøkende. Dette tjener næringsutviklingen i nord, sier Manuel Kliese, avdelingsleder i Innovasjon Norge Tyskland.

  Han forteller at å få på plass disse flyrutene er viktig for å tilgjengeliggjøre produkter og tjenester, ikke bare markedsføre og kommunisere om dem. Den største kundegruppen er tyske turister, som ofte utgjør mer enn halvparten av passasjerene på ruten. Turistene sprer seg over store deler av Nord-Norge og er interessert i å delta på aktiviteter, spise på restauranter og bo godt.

  Internasjonalt marked

  – Ettersom flyplassene i Fankfurt og München har en hub-funksjon, blir Tromsø og Nord-Norge tilgjengelig for flere enn tyskere. Det kommer mange reisende fra andre deler av Europa, og langveisreisende fra Asia og Amerika. Når en rute har etablert seg, slik som Tromsø-Frankfurt, benyttes tilbudet den andre veien også. Ved enkelte avganger utgjør norske turister en tredjedel av kundene, informerer Kliese.

  I tillegg til Nordnorsk Reiseliv AS, Visit Tromsø AS og Avinor, har lokale bedrifter, som klyngenettverket Arctic-365, engasjert seg i dette prosjektet.

  Nye flyruter
  Tyskland og Norge