• EN
 • Logg inn
 • Billige solcellepaneler fra norsk superreaktor

   Rune Holter
  Rune Holter

  Solcelleindustrien vokser i takt med behovet for grønn energi. Å produsere solcellepaneler krever mer og billigere silisium. Gjennom erfaringer med leveranser til silisiumindustrien og IFE har selskapet opparbeidet seg en unik kunnskap på silisiumsproduksjon, og kombinerer forskningskunnskap og industriell kompetanse på en spennende måte.

  Forskere i Dynatec har utviklet en ny superreaktor som lager silisium 40 ganger raskere enn i tradisjonelle reaktorer. Attpåtil med langt mindre energi enn ved andre metoder. Gjennom to forskningsprosjekter er teknologien testet ut på funksjonsnivå. I en oppskalert prototype har gründerne vist at de kan gjennomføre prosjekter med høyt forskningsinnhold og høye krav til avansert konstruksjon og tilvirkning.

  Selskapet er fortsatt i utviklingsfasen, og har kjørt to forskningsprosjekter i tett samarbeid med Institutt for Energiforskning (IFE). I et FoU-prosjekt skal det bygges en helt ny storskala industriell sentrifugereaktor for produksjon av høyrent silisium til bruk i solceller. Reaktoren skal implementeres i en reell industriell test i samarbeid med pilotkunde, og demonstrere at den kan produsere silisium til en langt lavere kostnad en dagens teknologi.

  De viktigste markedene for Dynatec Engineering er produsenter av superrent silisium i USA, Europa og det fjerne Østen. Det er også nylig opprettet kontakt med nye produsenter i Midtøsten.