• EN
 • Logg inn
 • Prox Dynamics: 18 gram nanoteknologi flyr ut i verden

   Prox Dynamics
  Prox Dynamics

  Nanoteknologi I verdensklasse er verdt langt mer enn sin vekt I gull. Prox Dynamics utvikler på Hvalstad i Asker ørsmå helikopter-droner med varmesøkende kameraer for å bistå soldater i felten. Helikopteret, Black Hornet, sender sanntidsinformasjon til operatør og brukes for rekognosering og overvåking.

  Black Hornet er med sine 18 gram unik i verden. Kommersielle droner med lignende egenskaper veier gjerne 100 ganger mer. Black Hornet anses som ufarlig i bruk for operatør og andre, krever ingen luftromskoordinering eller godkjenning, og er samtidig så liten at en lett får det med i plassgjerrige kjøretøy uten å måtte prioritere bort annet utstyr. Soldater kan samtidig operere helikopteret uten å forlate kjøretøyet, og slipper med det unødig eksponering fra trusler. Å bidra til å berge liv framfor å ta liv er viktig prinsipp for bruk av Black Hornet.

  På tampen av 2016 ble selskapet kjøpt opp av den amerikanske sensor-giganten Flir Systems for 1,1 mrd kroner, som er første gang en norsk leverandør av forsvarsteknologi selges til USA. At en amerikansk gigant erverver selskapet er i seg selv en bekreftelse på selskapets posisjon som teknologisk spydspiss. Det er viktig for Flir å beholde menneskene og deres kompetanse, så selskapet velger å fortsatt bli på Hvalstad I Asker. Selskapet har rundt 100 ansatte.