• EN
 • Logg inn
 • Sjeldne jordartsmetaller i grønne teknologier

   Torbjørn Tandberg
  Torbjørn Tandberg

  Sjeldne jordartsmetaller er svært viktige I flere grønne teknologier. De brukes I bl.a. led-pærer, vindmøller, el-biler og flatskjermer.

  REEtec AS har utviklet en ny, miljøvennlig teknologi for separasjon og fremstilling av sjeldne jordartsmetaller. - Vi har utviklet en svært miljøvennlig og fremtidsrettet teknologi uten utslipp og med svært lavt energiforbruk, sier daglig leder Sigve Sporstøl. – I tillegg lar denne teknologien seg automatisere og representer således fremtidens kjemiske industri som krever færre, men vel kvalifiserte medarbeidere. Det er på denne måten vi kan være konkurransedyktige, sier han.

  Gruppen med de 17 sjeldne jordartsmetaller er grunnstoffer med en rekke egenskaper som er svært viktige i mange grønne teknologier, på grunn av sine unike egenskaper. De anvendes blant annet i magneter for vindmøller, batterier for elektriske biler, LED-pærer, medisinteknisk utstyr, lasere og smartskjermer i elektronisk utstyr. Som tilsetningsstoff kan de forbedre og endre egenskapene til ulike legeringer.

  Bedriften er lokalisert i Herøya Industripark og ledes av Sigve Sporstøl.

  Bedriften mottok i 2016 35 millioner fra Miljøteknologiordningen for å bygge et industrielt demonstrasjonsanlegg på Herøya utenfor Porsgrunn. Målet er å ha anlegget i produksjon i 2018.

  REEtec as
  Telemark