• EN
 • Logg inn
 • Smakfullt, naturligvis!

   Damian Heinisch
  Damian Heinisch

  Glad i vårløk? Da kan du ha spist mang en løkstengel produsert hos Skjærgården Gartneri i Vestfold. De er i dag størst i Norge på vårløk og en betydelig produsent av urter og smaksgrønnsaker.

  Skjærgaarden gartneri ligger idyllisk plassert ved vannkanten i Vestfold. Eierne er opptatt av en levende matjord og produksjonsavfallet på gården komposteres. Dette gjeninnføres til matjorda, i tillegg til at det sås med grønngjødsling. Metoden bygger god jordstruktur og øker mikrolivet, noe som gir sterkere og mer motstandsdyktige planter - og behovet for kjemikalier og kunstgjødsel minsker.

  Nylig startet gartneriet opp med innblanding av biokull i komposten, for forbedret kompostkvalitet og økt jordliv. I tillegg varmer overskuddsvarme opp gartneriets to veksthus for småplanter. All produksjon av salgsprodukter skjer på friland.

  Produktutvikling og design prioriteres høyt hos Skjærgaarden Gartneri, som i dag sysselsetter tre fulltids ansatte og 30 sesongarbeidere. Produktene selges i stor grad under egen merkevare og gartneriet har mottatt Matmerks Spesialitetsmerke for sin Skjærgaardsløk, Merket for God Design for utformingen av urtebegeret som urtene omsettes i, samt pris fra Vestfold Bondelag. I 2016 fikk Skjærgaarden Gartneri tildelt MENYs matskattstipend på en halv million kroner, som vil bli brukt til å delfinansiere et biokullanlegg, som vil være unikt i Norge.

  Målet framover er økt produksjon av mat basert på levende matjord.